Захід не допустить перетворення України на авторитарну державу - ЗМІ

14:25, 18.05.2023
Захід не допустить перетворення України на авторитарну державу - ЗМІ

За рік війни на Банковій встигли геть-чисто забути про розподіл влади і про політичну конкуренцію. (Фото Офісу президента)

У Зеленського намагаються втримати владу і закріпитися ще на найближчі п’ять років. Однак Захід вважає, що Україна має провести вільні та чесні вибори навіть в умовах воєнного стану.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в матеріалі Zn.ua.

 

«Захід давно вловив нотки повзучого київського авторитаризму. За рік війни на Банковій встигли геть-чисто забути про розподіл влади і про політичну конкуренцію. В окремих представників на Заході є свій інтерес і в припиненні вогню, і в проведенні парламентських виборів в Україні». - йдеться в публікації.

 

Цю тезу підтвердив днями президент ПАРЄ Тіні Кокс в інтерв‘ю «Європейській правді».

 

«Україна повинна провести вільні та чесні вибори навіть в умовах воєнного стану. Попри заяву президента Володимира Зеленського про неможливість такого сценарію під час ВС. Це не наше питання - вказувати, як це зробити, але, звісно, Україна повинна організувати вільні й чесні вибори. Тому що це ваше зобов'язання за статутом Ради Європи. І, звісно, ви це зробите», - підкреслив дипломат. І Кокс не самотній у своєму баченні.

 

«Річ не тільки у втомі країн проукраїнської коаліції від війни та в їхніх внутрішніх політичних процесах. Як стверджують наші джерела, мотив згоди на вибори у строк, у розриві воєнного jстану — а ЄС не заважатиме Банковій у разі прийняття такого рішення, — кардинально відрізняється від прихованого мотиву самої Банкової, що розглядала такий варіант.

 

Якщо оточення президента хоче зацементувати владу Зеленського на найближчі п'ять років, то ЄС якраз навпаки: хоче цього не допустити. Бо нотки повзучого київського авторитаризму там давно вловили. За рік війни на Банковій встигли геть-чисто забути про розподіл влади і про те, що таке політична конкуренція. Яку не тільки оточення президента, а й більшість ЗМІ лояльно вважають під час війни недоречною", - пише журналістка ZN.UA Інна Ведернікова у статті «Війна і вибори. Яка перемога важливіша»

 

Ба більше, навряд чи війна припускала повну атрофію м'язів уряду. Однак прагнення прем'єра підкорятися й не брати на себе відповідальності перевершило всі очікування, зазначає авторка.

 

«Міністри, формально призначені Радою, тепер звітують не перед парламентом, а перед главою ОПУ, роль народних депутатів скотилася до рівня статистів при голосуваннях. Офіс волюнтаристськи тасує колоду Кабміну. Призначення, повноваження, функції, відповідальність, законність прийняття рішень розкидаються в хаотичному порядку, виходячи з бачення конкретного чиновника ОПУ. Кістки системи держуправління гучно тріщать.

 

Тактично на момент війни — десь у плюс (Мінцифри успішно зайнялося дронами, чого не потягнуло Міноборони, Мінвідновлення — снарядами, чого не потягнуло Мінстратегпром), стратегічно — в мінус. Із системи ніби вилучили чип з інституційною пам'яттю, і не факт, що після війни його захочуть шукати»,- пише Ведернікова.

 

І хоч би як цинічно це звучало, саме перемир'я може розблокувати в країні запечатаний війною і марафоном "Єдині новини" політичний процес. Залізобетонний рейтинг Зеленського навряд чи встоїть на тлі неприйняття суспільством мирних переговорів і неможливості влади вести будь-яку публічну комунікацію щодо цього. Що, на думку деяких дипломатів Заходу, добре, адже це спосіб зберегти демократію в Україні. І під таке завдання — у разі перемоги цієї позиції — донори точно знайдуть два мільярди гривень, потрібних для оперативної організації виборчого процесу, зазначає авторка.

 

Шлях один — вибори, але при цьому дві прямо протилежні мети. Але заява Кокса лягає точно в жилу інтересів Зеленського. Чий варіант у результаті переможе, залежатиме від подій на фронті, а потім — від того, що відбуватиметься за переговорним столом.

 

Як повідомляла УМ, робота  виборчого перфоратора ще не очевидна, але відчутна вібрація вже пішла. В Україні з´явилося передчуття виборів.