Українці наближають головну благу вість про нашу Перемогу - Порошенко

14:41, 07.04.2023
Українці наближають головну благу вість про нашу Перемогу - Порошенко

Петро Порошенко привітав українців із Благовіщенням із Лаври (facebook.com/petroporoshenko)

П’ятий президент України Петро Порошенко привітав українців із світлим святом Благовіщення. Разом з дружиною Мариною,  депутатами, громадськими активістами та захисниками України він взяв участь у богослужінні ПЦУ у головному храмі Києво-Печерської Лаври – Успенському соборі. 

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

Порошенко наголосив, що після отримання Томосу про автокефалію, Україна стала канонічною територією ПЦУ.

 

«Сьогодні ми присутні на службі в святій Києво-Печерській Лаврі, де ігуменією є сама Богородиця. Свого часу ми зробили абсолютно правильну річ, коли Православна Церква України отримала Томос про автокефалію. І це стало канонічною територією ПЦУ», – нагадав Порошенко.

 

 

Він додав, що тисячі парафій приєднуються до нашої церкви. Вони розпочали цей процес одразу ж після отримання Томосу. 

 

«Після 2019 року, на жаль, три роки цей процес був призупинений. І лише після широкомасштабної агресії і того, як продемонструвала себе московська церква, не залишилося жодних ілюзій. Ця московська церква зберігає свій, як вони кажуть, «канонічний зв’язок» з москвою і московською церквою. Вони навіть у своїх документах пишуть, що зв’язок із світовим православ`ям вони роблять через російську православну церкву», – констатує Порошенко.

 

 

Експрезидент також нагадав, що за його ініціативи Верховна Рада ухвалила закон про перейменування: «церква, яка має канонічний центр в країні-агресорі, не має права називатися українською православною церквою. Їх справжнє ім’я – для того, щоб не дурити українців – є «російська православна церква в Україні».

 

«ОПЗЖ,  «п’ята колона» росії робила все, щоб відтермінувати введення в дію цього закону. Ми билися і нарешті отримали рішення Конституційного Суду про конституційність моїх дій і про конституційність закону. І тепер закон треба виконувати. І має бути наступний крок. Зараз наш законопроект лежить у Верховній Раді. Ті, хто відмовляються виконувати закон, мають отримати заборону московської церкви в Україні. Це правильно», – вважає Петро Порошенко.

 

 

Він наголосив, що необхідно спростити процес переходу парафій до ПЦУ: «ніхто не має права створювати їм перешкоди».

Порошенко також закликав органи місцевого самоврядування передати Православній Церкві України земельні ділянки, які роздали московській церкві. 

 

«Ми маємо підтримати нашу Церкву, в тому числі і на рівні місцевого самоврядування», – наголосив Петро Порошенко.

 

Щодо Києво-Печерської лаври Порошенко зазначив: «є рішення української влади про те, що не продовжувати угоди про оренду або про розірвання –  треба забезпечувати виконання законних вимог».

 

Він також привітав вірян з Благовіщенням і сказав – всі українці чекають і наближають головну благу вість про нашу Перемогу.

 

Як повідомляла УМ, Фонд Петра Порошенка та компанія ROSHEN з початку повномасштабного вторгнення спрямували на підтримку Збройних сил України 55 мільйонів доларів США.