Спільна заява: 49 країн ООН засудили рф за депортацію українських дітей

09:27, 06.04.2023
Спільна заява: 49 країн ООН засудили рф за депортацію українських дітей

В ООН засджують дії Московії в Україні. (Фото з відкритих джерел)

Спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до росії оголосили 49 країн-членів ООН.

 

Як інформує УМ, документ у Twitter оприлюднив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

 

Заяву підписали Андорра, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина,

 

Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія та США.

 

Вона є відповіддю на проведення засідання Радбезу ООН, де по відеозв’язку мала виступити російська уповноважена з прав дітей Марія Львова-Бєлова, розшукувана Міжнародним кримінальним судом саме за депортацію українських дітей.

 

У заяві сказано, що Росія намагатиметься "представити свої дії в Україні такими, що відповідають міжнародному праву". Також у документі йдеться, що факти депортації українських дітей очевидні, а Росія бреше і маніпулює. Йдеться про понад 19,5 тисяч українських дітей. Багатьох з них відібрали у батьків.

 

"Ми засуджуємо дії Російської Федерації в Україні, включаючи, зокрема, примусову депортацію українських дітей, а також інші серйозні порушення щодо дітей, вчинені російськими військами в Україні. Жодна кількість дезінформації, яка поширюється РФ, не може заперечити правдивість цього питання або захистити людей від відповідальності за ці злочини", – йдеться у заяві.

 

Нагадаємо, днями 45 держав-членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) підтримали розслідування щодо викрадення окупантами українських дітей.

 

Ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна не на словах, а на практиці закріплює потужну дипломатичну ізоляцію Росії і позбавляє її лідера можливості вільно пересуватися світом. Адже 123 держави – члени МКС за Римським статутом у зв’язку з цим ордером мають заарештувати президента країни-агресорки і передати його міжнародному правосуддю. Але що буде, коли якісь держави порушать свої зобов’язання? Які наслідки їх очікують? У цьому розбирався Ерік Кучеренко у статті "Удар по Кремлю: що загрожує тим країнам, які відмовляться заарештувати Путіна".

 

Як повідомляла УМ, Україна закликає Радбез ООН бойкотувати Московію.