Сі Цзіньпін говоритиме із Зеленським після візиту до Москви

14:34, 13.03.2023
Сі Цзіньпін говоритиме із Зеленським після візиту до Москви

Зустріч китайського лідера із президентом рф відбудеться в Москві (Фото з відкритих джерел)

Лідер Китаю Сі Цзіньпін після зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним, яка відбудеться у Москві уже на цьому тижні планує провести розмову з президентом України Володимиром Зеленським.  Ця розмова буде першою з початку повномасштабної війни Росії проти України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Wall Street journal з посиланням на джерела.

 

«Пряма розмова із Зеленським, якщо вона відбудеться, ознаменує собою важливий крок у зусиллях Пекіна зіграти роль миротворця в Україні, що досі скептично сприймали в Європі. Це також зміцнить авторитет Пекіна як глобального посередника після того, як минулого тижня він сприяв несподіваному дипломатичному прориву між Саудівською Аравією та Іраном», - йдеться у повідомленні.

 

Повідомляється, що можлива зустріч Сі з українським президентом буде віртуальною. 

 

За даними джерел видання, візит очільника Китаю в Росію і можлива розмова Сі із Зеленським відображають прагнення Пекіна відігравати активнішу роль у посередництві для припинення війни в Україні.

 

Також повідомляється, що Сі розглядає можливість відвідування інших європейських країн у рамках своєї поїздки в Росію, хоча, за словами співрозмовників, його повний маршрут ще не затверджений.

 

Як відомо, очільник Китаю Сі Цзіньпін планує відвідати Росію для зустрічі зі своїм колегою Володимиром Путіним.

 

24 лютого китайське Міністерство закордонних справ опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями щодо врегулювання війни Росії проти України, який зокрема включає повагу до суверенітету всіх країн, відмова від "менталітету холодної війни" і припинення військових дій.

 

У грудні 2022 року Путін заявив, що хотів би зустрітися із головою КНР Сі Цзіньпіном весною 2023 року у Москві.

 

Як повідомляла УМ, міністерство закордонних справ Китаю оприлюднило так званий "мирний план" щодо врегулювання та завершення російсько-української війни з 12 пунктів.

 

Офіційний Пекін оприлюднив цей план під назвою «Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні» саме у день річниці російського вторгнення в Україну – 24 лютого.