Олександр Мацієвський удостоєний звання Героя України посмертно

01:06, 13.03.2023
Олександр Мацієвський удостоєний звання Героя України посмертно

Мацієвський Олександр Ігорович посмертно удостоєний звання «Герой України (Скріншот відео)

Снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович посмертно удостоєний звання «Герой України».

 

Саме цей воїн відверто подивився в очі смерті та російським катам, перед розстрілом він мужньо виголосив: «Слава Україні!».

 

Як інформує Україна молода, указ про присвоєння звання «Герой України» Олександру Мацієвському підписав президент Володимир Зеленський.

 

Про це він сказав під час відеозвернення у ніч на понеділок, одразу після того, як СБУ повідомила про остаточну ідентифікацію розстріляного Героя.

 

«Сьогодні я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Солдату. Людині, яку знатимуть всі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – і за його “Слава Україні!», – сказав Верховний Головнокомандувач.

 

 

Глава держави також заявив: «Ми зараз живемо у той час, коли всі історичні складнощі для України можемо перемогти. Можемо! Якщо будемо берегти нашу єдність, одне одного і нашу державу. Я дякую всім, хто дбає про Україну та українців! Я дякую всім, хто дбає про нашу єдність – і про єдність світу заради України! Дякую кожному і кожній, хто зараз у бою за незалежність нашої держави!

 

Світла пам’ять усім, хто віддав своє життя за Україну! Усім, кого ми згадуємо, коли говоримо “Слава Україні!».

 

 

Як повідомляла «УМ», лідчі Служби безпеки остаточно встановили, що українським військовим, якого розстріляли після слів «Слава Україні!», був снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович.

 

Остаточно підтвердити дані Героя вдалося після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів.

 

Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський, а не Тимофій Шадура, як за попередніми даними стверджували у ЗСУ.