Петр Павел склав присягу президента Чехії у Празькому Граді

18:03, 09.03.2023
Петр Павел склав присягу президента Чехії у  Празькому Граді

Петр Павел офіційно став президентом Чехії (Фото з відкритих джерел)

Колишній генерал НАТО Петр Павел склав президентську присягу у Владиславській залі Празького Граду (резиденції глави держави) і офіційно став президентом країни на наступні п’ять років.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє на CTK.

 

Павел прибув до Празького Граду на лімузині з дружиною Євою ще до полудня четверга. Перед зустріччю він провів офіційний обід із Мілошем Земаном, який залишив посаду президента, і його дружиною Іваною.

 

Як зауважив ČTK, коли під час церемонії інавгурації в Празькому Граді було показано Земана, в натовпі його освистали.

 

Павел напам’ять прочитав присягу, поклавши долоню на конституцію в руках голови Сенату Мілоша Вистрчіла. Незабаром після присяги прогримів 21 гарматний залп з сусіднього пагорба Петрін, а в самій залі зазвучав чеський гімн.

 

У своїй промові, що тривала близько чверті години, новий президент Чехії пообіцяв "повернути гідність, повагу, порядність та інші цінності" керівництву країни.

 

«Будьмо активними і перенесімо це і на інші сфери. Наприклад, у НАТО чи ООН. Не чекаймо, поки більші країни прийдуть з рішеннями. Де написано, що найрозумніші і найздібніші завжди є найбільшими?»– сказав він.

 

Інавгурація завершилась привітанням Павелом громадськості з балкона в третьому дворі Празького Граду і покладанням квітів до статуї першого президента Чехословаччини Томаша Масарика.

 

Петр Павел склав присягу й став президентом Чехії, замінивши на посаді Мілоша Земана, що перебував на ній два терміни - десять років.

 

Як повідомляла УМ, колишнійгенерал Петр Павел, який активно підтримував Україну у її протидії російському вторгненню, на президентських виборах у Чехії переміг свого конкурента — колишнього прем’єр-міністра та мільярдера-популіста Андрея Бабіша з руху ANO.