Україна готує проти Ірану скаргу до Міжнародного кримінального суду

19:52, 02.03.2023
Україна готує проти Ірану скаргу до Міжнародного кримінального суду

Україна наполягатиме, щоб Міжнародний суд визнав Іран причетним у скоєнні злочинів спільно з росією (Фото з відкритих джерел)

Україна звинуватила Іран у співучасті у злочині агресії з Росією і подає скаргу до Міжнародного кримінального суду за поставку зброї до рф.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у інтерв’ю Al Arabiya.

 

Київ наполягатиме на розгляді в суді питання щодо надання Іраном безпілотників в РФ, які Москва використовувала  для атак по енергетичній і цивільній інфраструктурі України.

 

"Ми стурбовані пособництвом Ірану Росії у скоєнні цих воєнних злочинів і добиватимемося визнання причетності Ірану до них", – сказав Шмигаль.

 

Прем'єр-міністр України додав, що необхідно тиснути на Тегеран, щоб той  перестав підтримувати Москву. Він додав, що важливо запобігти передачі Іраном у Росію ракет. 

 

За інформацією українських військових, Росія використовує в Україні принаймні три моделі безпілотників: дрони-камікадзе Shahed-136, Shahed-131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

 

За даними The Guardian, Іран передавав РФ дрони літаками та човнами, а також доправляв до Москви техніків, щоб допомогти у використанні дронів.

 

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання зброї Росії й ініціювало розрив дипломатичних відносин з ним. Тегеран спочатку заперечував постачання дронів російській армії. Однак 5 листопада в МЗС Ірану визнали, що такі постачання були, але запевнили, що йдеться про "обмежену кількість безпілотників" і постачання "за кілька місяців" до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У США спростовували цю інформацію.

 

Санкції проти Ірану за передавання Росії дронів-камікадзе ввела низка країн, зокрема США, Великобританія і ЄС.

 

За даними ЦРУ, Іран і Росія і далі розвивають військову співпрацю: Іран передає РФ дрони та боєприпаси (для артилерії і танків) для війни в Україні, а Росія пропонує йому допомогу в ракетній програмі і принаймні розглядає можливість надання Тегерану винищувачів. 
 

Як повідомляла УМ, Іран передав росії 12 ударних дронів-бомбардувальників Shahed-191 та Shahed-129, які мають більш точну систему наведення на цілі та здатні нести 60-70 кілограмові бомби.

 

рф також отримала 6 дронів Mohajer-6 з радіусом дії до 200 км та здатністю нести по чотири ракети класу «повітря — земля».