Данілов запевняє, що влада готувалася до війни з 2020 року

11:50, 25.02.2023
Данілов запевняє, що влада готувалася до війни з 2020 року

Олексій Данілов під час урочистостей а Софійській площі у Києві. (Фото Офісу президента)

Секретар РНБО Олексій Данілов запевняє, що влада знищувала російську агентуру і поступово готувала Україну до війни ще з 2020 року.

 

За його словами, перші ознаки того, що росія планує повномасштабне вторгнення, з’явилися у жовтні 2021 року, тому влада почала готуватися до війни ще інтенсивніше.

 

Як інформує Україна молода, про це Олексій Данілов розповів під час марафону на Радіо Свобода.

 

«Перші дзвіночки почалися 30 жовтня 2021 року. Починаючи з 2020 року ми нищили тут російську агентуру і прибирали роль російських медіа, які насправді були пропагандою. Ми готували країну до війни. Наше суспільство було готове до війни. Воно було єдине», – пояснив секретар Ради нацбезпеки і оборони.

 

І додав: «У нас було декілька сценаріїв відносно початку війни. Після вторгнення ми отримали трофейну карту псковських десантників одної з частин, яка безпосередньо мала заходити по маршруту на цій мапі і там були дати, коли видавали мапи. По цих мапах ми зрозуміли, що вона мала бути видана 20 числа. Там була дата «20.02». Такі мапи видаються за день до початку війни, до активних бойових дій. Це було перекресленою. І потім була друга дата: 22 лютого».

 

Він акцентував, що насправді вона розпочалася не 24 лютого, а з моменту, коли російські військові вдерся до Криму.

 

«На превеликий жаль, тоді жодної відсічі з боку України вони не отримали і пішли далі», – констатує пан Данілов.

 

Зауважимо, що напередодні журналістка "5 каналу" Ганна Рибалка поставила президенту Зеленському на пресконференції незручне питання. Зокрема, вона спитала, чи шкодує він про те, що заспокоював українців (будуть тюльпани 8 березня та шашлики у травні) і применшував загрозу напередодні повномасштабного вторгнення Росії, і чи не вбачає в цьому персональної відповідальності. Також вона запитала, яке покарання понесе ексголова СБУ і "друг дитинства" президента Іван Баканов і чи перебуває він зараз в Україні.

 

Після цього в журналістки відібрали мікрофон. Зеленському питання відверто не сподобалися, і він на них не відповів. Але почав перелічувати свої заслуги на посаді президента.

 

«Важливо, що ми не втратили державу. Так, це завдяки народу України, Збройним силам, напевно, завдяки трошки і мені, як би вам це неприємно було чути. Так вважають багато людей…

Я ніякий не герой, але, напевно, я хоч щось зробив… у нас є натівська зброя, і ми боремось, а не підписуємо зрадницькі договори, Мінські угоди тощо.  Ми переможемо, навіть за таким, як є, президентом, а от з тим, що було, ми не перемогли…

І дуже гарно, що, не зважаючи на ті чи інші звинувачення, я, президент України, знищив російську присутність в парламенті України, знищив російські телеканали в Україні, знищив олігархів. Вибачте, один з них – власник вашого каналу», - сказав глава держави.

 

 

Нагадаємо, 24 лютого минулого року росія розпочала повномасштабне вторгнення до України по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. Україна чинить запеклий опір. За даними Генштабу ЗСУ, росія за рік випустила майже п’ять тисяч ракет по території України.

 

Як повідомляла "УМ", напередодні Олексій Данілов зазначив, що світу необхідно готуватися до розпаду Росії, який відбуватиметься незалежно від їхнього бажання.