Зеленський попередив білорусь про помилку в разі повного втягнення у війну

12:22, 13.01.2023
Зеленський попередив білорусь про помилку в разі повного втягнення у війну

Зеленський вважає, що білорусь «ще може уникнути ролі, яку обрала собі росія». (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вважає, що офіційний мінськ має уникнути ролі, яку обрала собі москва, нападаючи на Україну.

 

На його думку, завданням білорусів є недопущення повного втягнення країни у війну на боці росії, оскільки це буде для них стратегічною помилкою.

 

Як інформє Україна молода, про це Зеленський заявив у інтерв’ю польському телеканалу TVP.

 

«Завдання росії – втягнути білорусь у повномасштабну війну проти України на нашій території. Я вважаю, що завданням білорусі є не робити цього. Це не наше завдання, а їхнє, для збереження країни. Я так вважаю, і від цього залежатиме місце білорусі на мапі цивілізованих країн у майбутньому. Це буде дуже серйозна стратегічна, історична помилка (повне приєднання білорусі до війни на боці рф – ред.)”,- наголосив глава держави.

 

Верховний Головнокомандувач підкреслив, що про відносини України з росією вже можна забути, оскільки росія обрала агресію, спричинивши величезну трагедію українського народу. Натомість білорусь «ще може уникнути ролі, яку обрала собі росія і від того залежатиме, що буде далі».

 

«У будь-якому випадку ми сусіди. білорусь так чи інакше матиме вплив на геополітику в нашому регіоні. Ця країна є нашим сусідом і сусідом Польщі, тому вона важлива для нас і для Польщі. Це також стосується гарантій безпеки в нашому регіоні та гарантії безпеки в усій Європі», - констатував Зеленський.

 

Як повідомляла "УМ", білорусь пасивно підтримала росію у повномасштабній агресії проти України, надаючи російській армії свою територію, інфраструктуру та військову техніку.

 

Натомість білоруська армія не бере безпосередньої участі у війні, хоча путін активно схиляє до цього лукашенка. Наразі росія намагається створити на території білорусі  боєздатне угруповання військ з метою наступу на Україну. Утім, командування ЗСУ переконує, що загроза наступу з півночі усе ще залишається невисокою.