Родина судді Василенка має апартаменти в Москві та Криму

11:25, 10.01.2023
Родина судді Василенка має апартаменти в Москві та Криму

Український суддя Ярослав Василенко «забув» задекларувати нерухомість в росії

У судді Шостого апеляційного адміністративного суду Ярослава Василенка виявлено нерухомість в Москві та Севастополі, про які він не згадував у своїх деклараціях, а у його дружини російське громадянство. Також працівник Феміди  здійснив 25 подорожей до Криму з моменту його окупації.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють журналісти проєкту «Схеми».

 

Інформація про перетин кордону з російської бази даних свідчить, що із 2014 року Василенко по декілька разів на рік їздив до окупованого Криму, востаннє – 2021 року.  Першу поїздку він здійснив у липні 2014 року, а протягом 2015-2016 років з’їздив до окупованого Криму сумарно 8 разів. Журналісти знайшли у соцмережах світлини судді із поїздок того періоду. 

 

Василенко продовжував їздити туди і надалі, аж до липня 2021 року. З початку окупації він провів на півострові щонайменше 206 днів.

 

Крім того, журналісти з’ясували, що Василенко не задекларував нерухомість сім’ї у Криму та в Росії. Через світлини у соцмережах журналісти вирахували точне місце розташування та номер апартаментів, в яких зупинявся суддя Василенко. «Схем» повідомляють, що вони належать його дружині Олені Василенко та оформлені на неї як на громадянку Росії.

 

За інформацією «Схем», записи в російському реєстрі переходу прав власності на нерухоме майно свідчать, що усього Олена Василенко має у власності дві квартири в ЖК «Аквамарин» з видом на море на березі Чорного моря у Севастополі загальною площею 115 квадратних метрів. Раніше апартаменти були оформлені на тещу судді Наталію Сороку.

 

За даними «Схем», орієнтовна ринкова ціна кримського майна родини Василенка може сягати понад 17 млн гривень.

 

Окрім того, журналісти з’ясувати, що у власності родини судді є також нерухомість у Москві. Зокрема, його дружина Олена та дочка Юлія Василенко з 2006 року володіють половиною квартири на вулиці Льотчика Бабушкіна загальною площею 72 квадратних метри, про що свідчить витяг з російського реєстру прав переходу власності на нерухоме майно.

 

«Схеми» повідомляють, що вартість частки дружини судді у цій квартирі становить приблизно 2,5 млн гривень. Таким чином, орієнтовна вартість майна судді, яке він не вніс до декларації, включаючи апартаменти у Севастополі, становить близько 20 мільйонів гривень.

 

За словами журналістів, документи свідчать, що обидві нерухомості – в Москві та окупованому Севастополі – дружина Василенка оформила за своїм паспортом громадянки РФ.

 

Журналісти повідомляють, що російський паспорт Олени Василенко є чинним. Вона отримала його у 2015 році після досягнення 45-річного віку. До цього вона також мала російське громадянство. 

 

До того ж, «Схеми» наголошують, що у деклараціях суддя не згадав про російське громадянство дружини, як і не зазначив у своїй майновій декларації за 2020 рік, що його дружина має у власності апартаменти у Севастополі та Москві.

 

«Схеми» повідомляють, що суддя Василенко відмовився відповідати на запитання про незадекларовану нерухомість у Криму та Москві, про регулярні відвідини окупованого Криму та російське громадянство дружини, не відображене у декларації. Ці ж запитання журналісти виклали і в письмовому запиті і обіцяють оприлюднити відповідь, щойно вона надійде. 

 

За даними «Схем», суддя Ярослав Василенко навчався в Червонопрапорному військовому інституті Міністерства оборони СРСР у Москві. Після випуску у 1991 році працював у військових судах в Україні, у 2008 році обійняв посаду судді Київського апеляційного адміністративного суду, а у 2018 році став суддею Шостого апеляційного адміністративного суду, де працює й досі.

 

«Схеми» повідомляють, що в розпал подій Євромайдану Василенко розглядав апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва про заборону на проведення масових зібрань на Майдані. Тоді колегія суддів апеляційної інстанції підтвердила заборону проведення будь-яких масових акцій на Майдані у період з 7 грудня 2013 по 7 січня 2014 року.

 

Нагадаємо, стало відомо, що  голова Касаційного господарського суду Верховного Суду України Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, працюючи суддею в Україні. Пізніше 

 

3 жовтня СБУ підтвердила наявність російського паспорта у Богдана Львова. 5 жовтня йоговідрахували з Верховного Суду.

 

Як повідомляла УМ, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк відреагував на накладені на нього Держдепартаментом США санкції, заявивши, що «спокійно переживе» це і обійдеться без поїздок до штатів.