У Раді 70 нардепів не бажають позбавляти повноважень колег з ОПЗЖ

13:18, 04.01.2023
У Раді 70 нардепів не бажають позбавляти повноважень колег з ОПЗЖ

«Батьківщина» і «Слуга народу» проти позбавлення нардепів ОПЗЖ повноваженб (Коллаж: Рух Чесно)

Майже 70 нардепів відмовились вигнати нардепів із заборонених проросійських партій із Ради і не поставили свої підписи під зверненням до спікера Руслана Стефанчука про позбавлення їх повноважень депутатів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив на запит Руху Чесно народний депутат з фракції «Слуга народу» Олег Дунда, який ініціював збір підписів.

 

За словами Дунди, фракція "Батьківщина" майже у повному складі відмовилась ставити підписи під ініціативою, яка передбачає винесення цього питання на порядок денний найближчої сесії парламенту.

 

Нардеп каже, що всі члени фракції посилались на лідерку Юлію Тимошенко, що це саме її рішення. Єдина членкиня фракції, яка погодилась підписати після новорічних свят, — Альона Шкрум.

 

 

Крім того, не хочуть позбавляти повноважень народних та місцевих депутатів від партій на кшталт ОПЗЖ і представники владної фракції "Слуга народу", зокрема голова фракції Давид Арахамія та його заступники, а також заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко. 

 

Також підписувати відмовився представник «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович.

 

«Конституція дає підстави для позбавлення мандату нардепів, і звернення не змінять цей перелік. Але замість того, щоб забезпечувати вироки в кримінальних справах чи довідки про виїзд депутатів на постійне проживання за кордон, влада займається дешевою імітацію. Де-факто — створила коаліцію з ОПЗЖ і за допомогою їхніх голосів протягує корупційні закони. Якби "слуги" боролися з депутатами ОПЗЖ, вони були б за ґратами, а не на керівних посадах у парламенті, як Шуфрич. Щоб внести будь-яке питання на пленарне засідання, достатньо голосу представника монобільшості на погоджувальній раді». 

 

Наразі є 96 підписів із 150 необхідних і збір продовжується. Найбільший відсоток голосів станом на 2 січня дали фракції "ЄС" та "Голос".

 

Як повідомляла УМ, Офіс генерального прокурора після заяви ветерана Юрія Гудименка ініціював кримінальне провадження щодо 43 народних обранців із забороненої партії ОПЗЖ.