У Молдові пропонують демілітаризувати Придністров'я разом з Україною та НАТО

17:01, 24.12.2022
У Молдові пропонують демілітаризувати Придністров'я разом з Україною та НАТО

Оазу Нантой закликає не допустити із Республіки Молдова зробити російську матрьошку

Депутат від партії влади Молдови «Дія і солідарність» Оазу Нантой пропонує демілітаризувати регіон спільними діями з Україною і НАТО. Він вважає, що придністровський конфлікт потрібно вирішувати без участі так званої влади Тирасполя.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє NewsMaker.

 

«Я не думаю, що придністровський конфлікт потрібно вирішувати на основі діалогу з Тирасполем. Кишинів разом із партнерами має розробити план дій, покласти його на стіл, і тих, хто прийме ці умови, пробачать, іншим доведеться піти. Тут не треба грати з переговорами»,– сказав він.

 

Депутат додав, що вирішення конфлікту буде мирним «тільки тому, що зараз "Придністров'я" перебуває в дуже складній ситуації».

 

Окремо, на думку депутата PAS, має вирішуватись питання демілітаризації регіону. 

 

«І звичайно, тут необхідні скоординовані дії з Україною і НАТО. Тому що ми не будемо щирими, якщо станемо говорити про реінтеграцію країни без конкретного плану повної демілітаризації цієї території»,– вважає Нантой.

 

У PAS пізніше повідомили NewsMaker, що слова їхнього депутата "не скоординовані з партією", і Кишинів має намір домогтися реінтеграції "Придністров’я" "дипломатичним шляхом і за допомогою діалогу".

 

У липні 2022 року керівник Головного управління розвідки міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що Україна готова допомогти Молдові з деокупацією території Придністров’я. 

 

У жовтні Нантой стверджував, що силове вирішення конфлікту у "Придністров’ї" неможливе, а основним реальним шляхом до розв’язки є воєнна поразка путіна в Україні.

 

Як повідомляла УМ, очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що українська сторона готова допомогти Молдові вибити росіян із Придністров’я.