Зеленський узаконив ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва

22:10, 13.12.2022
Зеленський узаконив ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва

В провадженні суддів ОАСК одночасно перебуває майже 62 тис. справ та матеріалів. Чи їх передадуть до нового суду? (facebook.com/OACK.640)

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду.

 

Підписання відповідного закону главою держави відбулося того ж дня, коли Верховна Рада підтримала законопроєкт №5369 – у вівторок, 13 грудня.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті Ради. Зокрема, на сторінці законопроєкту повідомляється, що його повернуто до парламенту з підписом президента.

 

"Сьогодні я підписав ухвалений Верховною Радою закон про ліквідацію ОАСК – Окружного адміністративного суду Києва. Ця історія завершилась. А історія реформ триває – триває навіть під час такої війни", - пізніше сказав глава держави у вечірньому відеозверненні.

 

За кілька годин до цього ліквідацію скандального ОАСК підтримало 310 народних депутатів.

 

У ліквідованому Окружному адміністративному суді Києва вже заявили, що рішення парламенту принесе шкоду українцям, які "будуть позбавлені доступу до правосуддя".

 

При цьому, голова правління фундації "Dejure" Михайло Жернаков написав у соцмережах, що ліквідація ОАСК – це лише перший крок. Адже ще необхідно буде створити новий окружний адмінсуд для Києва і Київської області, провести прозорий конкурс на посади суддів.

 

Також не йдеться про звільнення суддів, подібних до одіозного очільника ОАСК Павла Вовка.Бо відповідно до ст. 10 закону "Про правовий режим воєнного стану" у  період дії воєнного стану повноваження судів не можуть бути припинені.Звільнити їх може лише Вища рада правосуддя, яка наразі не є повноважною.

 

Тож поки щосудді продовжать отримувати суддівську винагороду, хоча і не здійснюватимуть правосуддя.Зайняти посаду в іншому суді вони також не можуть.

 

Зауважимо, що законопроєкт про ліквідацію ОАСК був поданий у Раду президентом Володимиром Зеленським ще у квітні 2021 як "невідкладний". Але лише 12 грудня комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав законопроєкт №5369 "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду".

 

Як повідомляла «УМ», днями Держдеп США наклав санкції на скандально відомого очільника ОАСК Павла Вовка. Ця подія ймовірно пришвидшила ліквідацію «вовчого» суду парламентом та президентом України.