Війну програно: на що сподіваються Кремль та російські еліти

15:59, 18.11.2022
Війну програно: на що сподіваються Кремль та російські еліти

російська еліта усвідомлює поразку російської армії після відступу з Херсону

Відступ російських військ і втрата Херсона стали болючою подією для російських еліт, після чого вони змирилися з поразкою рф. Ба більше, — прийшло розуміння, що «справжню війну програно».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє : «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента Росії та уряду РФ, які говорили на умовах 

 

За словами співрозмовників "Медузи", відступ із Херсона став "дуже болючою подією" для російських еліт. Джерело, близьке до підприємців із "ближнього кола" Володимира Путіна, висловилося наступним чином:

 

«Прийшло розуміння – справжню війну ми програли. Люди починають думати про те, як жити далі, яке місце в майбутньому хотіли б зайняти, яку ставку зробити, на чому грати. З одного боку будуть реваншистські настрої. З іншого – буде запит на нормалізацію і стабілізацію».

 

Однак, як стверджує "Медуза", у політичному блоці адміністрації президента РФ налаштовані оптимістичніше. Зокрема, за словами одного з джерел, у Кремлі все ще сподіваються, що на Заході "розвалиться консенсус на підтримку України" через потребу в дешевих енергоносіях.

 

Другою надією Кремля, за інформацією видання, є різка зміна політичної ситуації в Україні та відставка Володимира Зеленського. Крім того, російська влада вірить, що за кілька місяців російська армія стане більш боєздатною через мобілізацію і переломить ситуацію на фронті.

 

При цьому джерела видання в АП стверджують, що відступ із Херсона ніяк не позначився на настроях більшості росіян, тому що цю подію не встигли "просунути" в пропаганді і люди "не загорілися". На його думку, з цієї причини росіяни легко сприймають офіційні пояснення, що місто необхідно було залишити. 

 

«Медуза» підкреслює, що дані соцопитувань також більше підтверджують ці тези.

 

При цьому джерела серед регіональних політиків і бізнесменів не вірять, що Кремлю вдасться переломити ситуацію. Співрозмовник у регіональному відділенні "Единой России" резюмував: 

 

«Те, що трапилося в Херсоні, сприймається як ганьба і наслідок бардаку в державі, начебто і підозрювали про нього, але не до такої міри».

 

За словами іншого регіонального чиновника, у його колі "почало виникати відчуття чужої війни".

 

Близьке до уряду джерело розповіло, що на тлі постійних військових поразок їх стала ще більше турбувати "повна закритість вищого керівництва Росії": 

 

«Нас ні про не повідомляють, багато чого дізнаємося з новин, причому українських і західних. Виглядає так, що постійно йдемо на поступки і ще намагаємося це приховати і сховати».

 

Таке "гнітюче враження" з'явилося, зокрема, після метання Кремля щодо "зернової угоди", як зазначає видання. Серед високопоставлених чиновників дедалі розумнішою видається позиція представників "еліти", які "не вписуються в спецоперацію повністю".

 

Проте, за словами джерел "Медузи", незважаючи на все невдоволення, чиновники і бізнесмени в РФ не мають наміру вживати якихось дій проти Путіна: "Просто хочеться, щоб усе це швидше закінчилося".

 

Як повідомляла УМ, російські еліти розуміють, що Путін помилився і програє у війні з Україною, тому активно починають замислюватися й обговорювати майбутнє без диктатора.