Штайнмаєр змушений був сидіти у бомбосховищі на Чернігівщині

18:02, 25.10.2022
Штайнмаєр змушений був сидіти у бомбосховищі на Чернігівщині

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у бомбосховищі спілкується з українцями (Фото: Spiegel)

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час візиту в Україну був змушений сидіти у бомбосховищі 1,5 години через оголошену повітряну тривогу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Spiegel.

 

Видання пише, що це сталося під час візиту до Корюківки на півночі України. 

 

Після його прибуття в місті у Чернігівській області оголосили повітряну тривогу, розмову з мирним населенням довелося вести стихійно в бомбосховищі.

 

Того самого дня Штайнмаєр має повернутися до Києва і зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським. У виданні наголошували, що невідомо, як тривога може вплинути на ці плани.

 

Український кореспондент співдружності німецьких суспільних телерадіокомпаній ARD Василь Голод опублікував відео, де видно, що тривога зазвучала під час бесіди Штайнмаєра з журналістами. 

 

Це перший візит президента ФРН до України від початку повномасштабної війни. Спроби Штайнмаєра приїхати до України після 24 лютого супроводжувала низка скандалів. 

 

У квітні повідомляли, що президент ФРН збирався відвідати Україну, проте українська влада вважала його візит небажаним через "тісні зв'язки" з Росією останніми роками.

 

 

Сам Штайнмаєр підтвердив, що Київ відхилив його візит. 

 

«Я був готовий це зробити, однак, очевидно, – і я повинен узяти це до уваги – у Києві цього не захотіли»,– заявив він. 

 

У Берліні були здивовані рішенням Києва відхилити візит до України президента ФРН.

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував імовірну відмову України прийняти Штайнмаєра, назвавши її "дратівливою".

 

Зеленський сказав, що Офіс президента не отримував звернення від офісу президента Німеччини щодо візиту Штайнмаєра до України. 

 

5 травня Зеленський і Штайнмаєр провели телефонну розмову, за підсумками якої, заявляли в офісі німецького президента, "розбіжності залишилися в минулому".

 

19 жовтня німецьке видання Bild повідомило, що Штайнмаєр нібито скасував запланований на 20 жовтня візит до України з міркувань безпеки. Але вже наступного дня, 20 жовтня, Зеленський поговорив зі Штайнмаєром та анонсував його візит до України. 
 


Як повідомляла УМ, Франк-Вальтер Штайнмаєр, Федеральний президент Німеччини вперше з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну прибув із візитом до Києва.