Рада визнала суверенітет Ічкерії та засудила геноцид чеченського народу

14:03, 18.10.2022
Рада визнала суверенітет Ічкерії та засудила геноцид чеченського народу

Верховна Рада визнала незалежність Ічкерії і засудила злочини росіян проти чеченців

Верховна Рада України визнала Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудила вчинення геноциду чеченського народу. 

 

Як повідомляє Україна молода, про це стало відомо з ухваленого  ВР проєкту постанови.

 

За відповідний проєкт постанови «про заяву Верховної Ради України про визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу» проголосували 287 народних обранців.

 

Як зазначається у заяві, Верховна Рада бере до уваги проголошення 25 листопада 1990 року Загальнонаціональним з’їздом чеченського народу декларації про державний суверенітет Чеченії (Нохчийчоь), на основі реалізації чеченським народом свого права на самовизначення, закріпленого у Статуті ООН, а також проголошення Чеченською Республікою Ічкерія незалежності після розпаду СРСР 12 березня 1992 року.

 

 

 

Верховна Рада заявила про визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою територією Росії внаслідок збройної агресії, вчиненої з порушенням Статуту ООН.

 

 

 

Нагадаємо, раніше уряд невизнаної Чеченської Республіки Ічкерія на чолі з Ахмедом Закаєвимзвернувся до президента України Володимира Зеленського з закликом щодо визнання її незалежності. 

 

Закаєв під час перебування в Україні надав Зеленському та уряду України пакет документів, що доводить незалежність Чеченської Республіки, факт її окупації, і записали звернення, надали супроводжуючі документи про необхідність визнання Україною незалежності Чеченської Республіки Ічкерія. 
 


Як повідомляла УМ, Ахмед Закаєв, Глава уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні формує в Україні п'ятий чеченський батальйон для війни проти російських окупантів.

 

Раніше секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Татарстан та Ічкерія можуть першими звільнитися від колоніальної росії.