Астана: столиці Казахстану повернули попередню назву

13:44, 16.09.2022
Астана: столиці Казахстану повернули попередню назву

Столиця Казахстану знову офіційно має назву Астана. (https://www.gazeta.uz/)

Парламент Казахстану ухвалив одразу у двох читаннях зміни до Конституції країни, якими депутати підтримали повернення столиці назви Астана та обмежили термін президентства одним семирічним терміном.

 

Як інформує Україна молода, відповідні зміни було ухвалено в п’ятницю, 16 вересня, передають ЗМІ Казахстану.

 

Після голосування депутатів, зміни надіслали на підпис президенту Касим-Жомарту Токаєву, який раніше схвалив їх.

 

«16 вересня депутати мажилісу та сенату зібралися на позаплановому засіданні палат парламенту та ухвалили поправки до Конституції, згідно з якими столиці республіки повертається назва Астана, а також закріплюється одноразовий семирічний термін президента», - повідомило «Радіо Азаттик».

 

Законопроект ухвалили у двох читаннях. В обох читаннях за поправки проголосували всі 50 сенаторів та 98 мажилісменів із 99, один депутат мажилісу не проголосував.

 

У законопроекті щодо поправок до Конституції Казахстану зазначається, що президентський термін збільшується з п’яти до семи років, а право обиратися скорочується до одного терміну. Термін повноважень суддів Конституційного суду збільшиться до восьми років, право переобрання також обмежать.

 

Ця норма стане невід'ємною частиною Конституції і надалі не зможе переглядатися.

 

Крім того, парламент Казахстану ухвалив рішення про перейменування столиці країни – Нур-Султан знову на Астану. У березні 2019 року назву міста було змінено на честь першого президента Нурсултана Назарбаєва. До цього місто тричі змінювало назву.

 

У Мін’юсті заявили, що перейменування столиці не вимагатиме від громадян зміни документів.

 

Нагадаємо, що перейменувати Астану на Нур-Султан 20 березня 2019 року запропонував сам Токаєв – у день вступу на посаду президента після того, як попередній президент Нурсултан Назарбаєв склав свої повноваження.

 

Парламент Казахстану того ж дня одразу у двох читаннях проголосував за перейменування. Уряд пропонував винести це питання на референдум. Однак новий президент Токаєв заявив, що потреби в цьому немає. Мітинги проти перейменування столиці та протестні рухи закінчилися арештами незадоволених і ні до чого не призвели: 23 березня 2019 року Астана офіційно змінила назву на Нур-Султан.

 

Зауважимо, що на початку вересня 2022 року президент Токаєв запропонував провести дострокові президентські вибори восени 2022 року. Чергові вибори президента мали відбутися у 2024 році. Токаєв тоді заявив, що готовий скоротити термін своїх повноважень та піти на позачергові президентські вибори.

 

Як повідомляла «УМ», 15 червня Токаєв сказав в прямому ефірі російського пропагандистського телеканалу "Росія 24", що Казахстан не буде сприяти росії в обході санкцій, а також обурився тим, що деякі російські політики ведуть агресивну риторику стосовно Казахстану.

 

Ще у квітні представники керівництва Казахстану заявляли, що поважають територіальну цілісність України та не бояться називати російське вторгнення в Україну словом "війна", всупереч російській офіційній пропаганді.

 

За даними американських журналістів, росія просила Казахстан долучитися до російських окупаційних військ в Україні, проте Казахстан відмовив. Перед цим уряд Казахстану заявив, що не визнає так звані "республіки" на Донбасі та виключив можливість перекидання своїх миротворчих сил туди на прохання рф.