Королева Єлизавета II померла: її наступником став король Карл ІІІ

22:08, 08.09.2022
Королева Єлизавета II померла: її наступником став король Карл ІІІ

Єлизавета II стала британським монархом, який правив найдовше, перевершивши свою прапрабабусю королеву Вікторію. Епоху її правління отримала назву Нової Єлизаветинської ери (Фото з відкритих джерел)

Королева Великої Британії Єлизавета II, яка найдовше керувала країною в її історії, померла у віці 96 років у шотландському замку Балморал у четвер, 8 вересня.

 

Вона правила на британському престолі 70 років.

 

У віці 96 років у шотландському замку Балморал померла королева Великої Британії Єлизавета II.

 

Як інформує Україна молода, смерть королеви офіційно підтвердив сайт Букінгемського палацу, не уточнивши причини.

 

У заяві Букінгемського палацу зазначається: "Королева мирно померла в Балморалі сьогодні вдень".

 

У повідомленні додали, що її син Чарльз та його дружина Камілла залишаться в замку Балморал і повернуться до Лондона вже завтра, в п'ятницю.

 

Над Букінгемським палацом приспустили британський прапор.

 

 

Відтак, новим титулованим королем Великої Британії після смерті Єлизавети ІІ вже став її старший син та спадкоємець Чарльз. Новий британський монарх взяв ім'я Карл III.

 

Він одразу став найстаршим монархом у британській історії, адже Карлу ІІІ виповнилося 73 роки.

 

Хоча він фактично став королем, офіційно його мають проголосити таким на окремій церемонії, яка відбудеться пізніше. Її точний час поки не оголосили.

 

 Букінгемський палац оприлюднив першу заяву нового монарха:

 

«Смерть моєї улюбленої матері, Її Величності королеви - момент найбільшої скорботи для мене та всіх членів моєї родини. Ми глибоко оплакуємо смерть нашого дорогого монарха та улюбленої мами.

 

Я знаю, що цю втрату глибоко відчують по всій країні, у королівстві та країнах Співдружності.

 

Її розділить безліч людей по всьому світу. У цей період скорботи і змін мою сім'ю втішатиме усвідомлення, якою повагою і глибокою прихильністю користувалася королева».

 

75-річна Камілла, стане королевою-консортом (це означає, що дружина короля має рівний із ним соціальний статус і має жіночий еквівалент його монархічного титулу).

 

Зауважимо, що в четвер удень британську королеву взяли під медичний нагляд через занепокоєння лікарів станом її здоров’я. Тоді ж королівська сім'я зібралася в шотландському маєтку Єлизавети ІІ.

 

У Великій Британії, а також усіх країнах Співдружності Націй розпочався десятиденний траур у зв’язку зі смертю королеви Єлизавети ІІ.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Королева Єлизавета ІІ зійшла на трон у 1952 році і стала свідком величезних соціальних змін.

 

Впродовж 70 років вона правила Британією, провівши країну крізь усі зміни і завоювавши повагу й захоплення у всьому світі.

 

Її правління охопило 15 прем'єр-міністрів, починаючи з Вінстона Черчілля, який народився в 1874 році, і включно з Ліз Трасс, яка народилася за 101 рік після нього - у 1975 році.

 

Більшість народів, що мешкають сьогодні у Великій Британії та країнах Співдружності, народилися і прожили все життя в епоху її правління, яка отримала назву Нової Єлизаветинської ери. Сьогодні вона завершилася.

 

У червні цього року королева Великої Британії стала другим за тривалістю правління монархом у світі. Попереду неї виявився лише Людовік XIV, який правив у Франції з 1643 по 1715 роки.

 

Єлизавета II у вересні 2015 року стала британським монархом, який правив найдовше, перевершивши свою прапрабабусю королеву Вікторію.

 

У квітні 2021 року помер чоловік королеви - принц Філіп, якого поховали у Віндзорському замку. Єлизавета ІІ важко пережила цю втрату. 

 

На початку червня 2022 року 96-річна королева відсвяткувала свій платиновий ювілей на троні чотирма днями парадів, вуличних вечірок та інших заходів, проведених по всій Великій Британії та Співдружності.

 

Єлизавета ІІ підтримувала Україну в її боротьбі з російськими загарбниками і навіть прийняла у дар капелюшок у синьо-жовтих кольорах від українського дизайнера Руслана Багінського.