Генсек ООН, Ердоган та Зеленський говоритимуть у Львові про ЗАЕС та зерно

08:07, 17.08.2022
Генсек ООН, Ердоган та Зеленський говоритимуть у Львові про ЗАЕС та зерно

Генсек ООН Антоніу Гуттереш їде до Львова, а потім до Одеси. (Фото Reuters)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та президент України Володимир Зеленський зустрінуться у Львові у четвер, 18 серпня.

 

Як інформує Україна молода, про цце повідомив речник Організації Об’єднаних Націй, передає Reuters.

 

Вже у п’ятницю, 19 серпня, пан Гуттереш планує відвідати чорноморський порт в Одесі, звідки відновлено експорт зерна за угодою за посередництва ООН.

 

За словами речника ООН, під час зустрічі з Зеленським Гутерреш обговорить ситуацію на Запорізькій АЕС, а також пошук політичного вирішення війни з росією.

 

Вже в суботу Гутерреш відвідає Спільний координаційний центр у Стамбулі, до складу якого входять представники росії, України, Туреччини та ООН, які контролюють чорноморський експорт українського зерна та добрив.

 

Тоді як президент Туреччини Ердоган хоче говорити у Львові про кроки для припинення війни "дипломатичним" шляхом.

 

«Під час зустрічі обговорюватимуться кроки, які можуть бути здійснені для припинення українсько-російської війни дипломатичним шляхом, за рахунок активізації діяльності механізму, створеного для експорту українського зерна на світові ринки», - повідомляє турецька державна агенція Anadolu Agency.

 

У повідомленні управління комунікацій Туреччини повідомляють, що Ердоган відвідає Львів із одноденним робочим візитом на запрошення президента України Володимира Зеленського.

 

Згідно з заявою, Ердоган та Зеленський обговорять усі аспекти турецько-українських відносин на рівні стратегічного партнерства.

 

У рамках візиту лідери зустрінуться із генсеком ООН Гутеррішем, щоб провести тристоронню зустріч.

 

Нагадаємо, що Організація Об’єднаних Націй заявила, що може сприяти візиту інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) до Запоріжжя з Києва, але росія заявила, що будь-яка місія, яка проходитиме через столицю України, є надто небезпечною.

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці квітня Гуттереш вже пебував з візитом в Україні. Тоді генсек ООН зустрівся у Києві з президентом Зеленським, а також відвідав практично зруйновану росіянами Бородянку.

 

У серпні Антоніу Гуттереш закликав надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької АЕС після того, як росія обстріляла найбільшу станцію в Європі. Він назвав самогубством будь-який напад на ЗАЕС.