ЗСУ з новим озброєнням готуються змінити хід війни — NYT

10:55, 14.08.2022
ЗСУ з новим озброєнням готуються змінити хід війни — NYT

Впродовж останніх тижнів ЗСУ змінили стратегію завдяки західним озброєнням і досягли успіху. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Україна після отримання нового озброєння великої дальності змінює свою військову стратегію і може змінити хід війни.

 

Адже за останні місяці ЗСУ вдалося суттєво сповільнити просування росіян і зменшити втрати серед українських військових.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у аналітичній статті The New York Times.

 

Видання зазначає, що навесні-влітку 2022 року українські війська зазнавали обстрілів з боку російської артилерії на сході України, поступово втрачаючи позиції та зазнаючи болючих втрат: до 200 військових щодня у нерівних боях.

 

Втім, впродовж останніх тижнів ЗСУ змінили стратегію завдяки західним озброєнням і досягли успіху, принаймні наразі, в уповільненні просування Росії.

 

Журналісти NYT зазначають, що отримуючи все більший арсенал далекобійної західної зброї та за допомогою партизанів, Україна змогла вразити російські сили глибоко у ворожому тилу, порушуючи тим самим критичні ланцюги постачання та вражаючи цілі, які є ключовими для бойового потенціалу Москви.

 

Ефективне використання HIMARS та інших видів західних озброєнь дозволили ЗСУ досягти певних успіхів на півдні, а в перспективі може перевернути хід війни на користь України. Знищення складів боєприпасів та логістичних шляхів росіян сильно сповільнило їхній наступ і вже найближчими місяцями може призвести до того, що їм доведеться захищати окуповані території від українців.

 

Отже нова зброя ЗСУ змусила Росію перебудовувати свою тактику на полі бою, створивши деякий простір для прийняття українцями більш стратегічних рішень, йдеться у статті.

 

Важливо і те, що тепер сили оборони мають змогу бити по цілях, які мають стратегічне значення для армії РФ. Як приклад, NYT наводять недавній обстріл аеродрому «Саки» в Новофедорівці, внаслідок чого було знищено вісім бойових літаків.

 

«Такий підхід особливо добре підходить для Херсонщини, де українське керівництво вже кілька тижнів здійснює початкові залпи контрнаступу. Зокрема, місто Херсон, постачання якого залежить від чотирьох мостів через річку Дніпро, вважається більш вразливим, ніж інші окуповані міста», — йдеться в матеріалі.

 

 

Журналісти додають: «Ця стратегія, здається, дає певні результати. Хоча українські військові не досягли серйозних територіальних успіхів, їм вдалося сповільнити просування Росії принаймні на цей час і зупинити важкі втрати, яких Україна зазнала в останні місяці».

 

Але поряд з тим противник продовжує чинити тиск на сході й півдні, і деякі позиції поступово прогинаються. Таким чином, російські військові все ще мають достатньо сил для продовження наступальних операцій, вважають автори статті.

 

Зусилля України на півдні є не так зміною підходу, як розширенням за допомогою нової зброї більшої дальності стратегії, прийнятої на початку війни й покликаної зрівняти правила гри з Росією. Оскільки російська армія набагато перевершує сили України за кількістю військовослужбовців, зброї та боєприпасів, українські збройні сили мали бути новаторськими та гнучкими, йдеться у статті.

 

Автори зазначають, що Україна сподівається переломити хід війни на півдні у Херсонській області.

 

Використовуючи HIMARS та іншу далекобійну зброю, українські сили повільно зменшили здатність Росії забезпечувати постачання територій на правому березі Дніпра, включаючи Херсон.

 

За словами представника українського командування, ідея полягає в тому, щоб зробити умови настільки неприйнятними, щоб Росія сама відступила за Дніпро перед українським контрнаступом.

 

«Український шлях, який з кожним днем ​​стаєдедаліочевиднішим, полягаєузавданніударів, щопідриваютьздатністьМосквипідтримуватисили, розгорнутінеюнафронті», — пише видання.

 

В NYT зазначають, що нова стратегія Генерального штабу, принаймні, дозволила сповільнити наступ росіян і зменшити втрати українського війська. Автор статті наголошує, що використання західної далекобійної артилерії може стати найважливішим аргументом у звільнені територій півдня.

 

Як повідомляла «УМ», Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний стверджує, що українська армія розгромила п’яту частину підрозділів російських військ, залучених до війни в Україні.