Замість знищення України путін отримає її друге народження - Кучма

18:35, 04.08.2022
Замість знищення України путін отримає її друге народження - Кучма

Кучма прогнозує, що кривава війна швидко не закінчиться (Фото з відкритих джерел)

Другий Президент України Леонід Кучма наголосив, що наша країна має битися і вирішити все на полі бою. Він переконаний, що замість знищення України путін отримає її друге народження. 
 
Як інформує Україна молода, про це він розповів в інтерв'ю ВВС, опублікованому 4 серпня.
 
«Психологічно, як людина свого покоління, я був готовий до війни – адже ще дитиною пережив першу фашистську окупацію моєї Батьківщини, – сказав Кучма. – Щодо агресивної природи путінської росії, у мене ілюзій теж не було ще з 2003 року, коли під час першої спроби московського зазіхання на український Крим я наказав стріляти на поразку, якщо росіяни спробують увірватися на наш острів Тузла. І я розумів реальний рівень російської загрози, адже був непогано поінформований із різних джерел».
 
За словами екс-президента, його, як і більшість мирних жителів країни, російське повномасштабне вторгнення застало у ліжку.
 
«Така вже традиція, напевно, у всіх фашистів, незалежно від країни та епохи, нападати на нас о четвертій ранку, – підкреслив він. – Мені відразу пропонували евакуюватися за кордон. Я відмовився».
 
На думку Кучми, запорука перемоги України – єдність народу, армії та влади, "така собі "українська тріада", яку не подолає навіть ядерна тріада РФ. 
 
За словами Кучми, можливо, «якісь поточні рішення Президента викликають суперечки серед різних груп суспільства або політичних сил». «На найвищому, стратегічному рівні, як мені здається, Зеленський все робить правильно»,– наголосив Кучма.
 
Кучма наголосив, що Україна має битися і вирішити все на полі бою.
 
«Насамперед не треба розраховувати на те, що ось-ось помре Путін. Що санкції ось-ось економічно вб'ють Росію. Що російський обиватель раптом прозріє та вийде на антивоєнний протест. Нічого такого не буде. Україна має битися і вирішити все на полі бою»,– сказав Кучма.
 
Швидкого закінчення війни не буде, сказав другий президент. Путін "усе ще хоче вигризти якусь перемогу".
 
Кучма назвав чинники, здатні кардинально вплинути на перебіг війни.
 
«Наприклад, успіх нашого анонсованого контрнаступу на південь, звільнення Херсона. І навпаки, наближення холодного періоду без постачання російського газу, перспектива політичних криз і виборів на Заході – усе це теж може впливати на терміни припинення вогню, але вже навряд чи на нашу користь»,– сказав він.
 
У випадку розширення географії російської агресії небезпека загрожує передусім Молдові, Казахстану й Грузії. Напасти на країни НАТО Путін не наважиться, сказав Кучма.
 
«Кидати справжній виклик НАТО, тим більше вже втративши найбоєздатнішу частину своєї армії, це не про Росію»,– заявив другий президент. 
 
Акцентується, що це перше і поки що єдине інтерв'ю Кучми після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.
 
Як повідомляла УМ,  за тиждень до російського вторгнення три Президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко закликали країни-підписанти Будапештського меморандуму гарантувати Україні безпеку і зупинити агресивні наміри Росії.