Ексголова КСУ Тупицький заочно арештований судом

12:45, 29.07.2022
Ексголова КСУ Тупицький заочно арештований судом

Тупицького сфотографували в центрі Відня поруч із авто, зареєстрованим на дружину. (Фото: Схеми)

Подільський районний суд Києва ухвалив рішення змінити колишньому голові Конституційного суду Олександру Тупицькому запобіжний захід із застави на взяття під варту.

 

Відповідне рішення суд ухвалив вранці 29 липня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив прокурор Олексій Донський у коментарі виданню «Судовий репортер».

 

На попередньому засіданні суд ухвалив надати Тупицькому адвоката із Центру вторинної безоплатної правової допомоги, тому що його захист не явився на слухання.

 

Однак на засідання 29 липня адвокати, послуги яких ексголова КСУ оплачує самотужки, прийшли до суду.

 

Адвокати намагалися знову ініціювати відвід судді у восьмий раз. Але суддя Людмила Казмиренко розцінила це як зловживання правом на відвід і продовжила розгляд клопотання прокурора.

 

Нагадаємо, що Подільський суд Києва 27 травня оголосив колишнього голову і екссуддю Конституційного суду України Олександра Тупицького в міжнародний розшук.

 

15 травня цього року закінчився строк повноважень Тупицького як судді Конституційного суду.

 

На початку квітня 2022-го Державне бюро розслідувань почало розслідувати незаконну втечу за кордон ексголови Конституційного суду України.

 

Слідчі вважають, що в період війни Тупицький залишив межі України без проходження прикордонного і митного контролю та без перевірки документів, які надають право на виїзд за кордон.

 

Наразі Тупицький перебуває в Австрії у Відні. Його сфотографували в центрі австрійської столиці поруч із автомобілем, зареєстрованим на дружину. Сам втікач  стверджує, що перебуває у столиці Австрії за сімейними обставинами, оскільки його дружина поїхала туди народжувати дитину.

 

Ще 28 травня 2021 року Офіс Генерального прокурора скерував до Подільського районного суду Києва справу стосовно колишнього Голови Конституційного Суду України за фактами злочинів проти правосуддя.

 

Але за понад рік в суді так і не оголосили обвинувальний акт. Більшість засідань буди зірвані неявкою сторони захисту, в тому числі, перебуванням Тупицького на лікуванні. Зрештою, розгляд стало неможливо продовжувати, оскільки обвинувачений виїхав за кордон.

 

Тупицький звинувачується у підкупі свідка в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України Юрія Татькова для дачі завідомо неправдивих показань у кримінальному провадженні щодо заволодіння майновими активами ЗАТ «Зуївський енергомеханічний завод».