Орбан закликав ЄС припинити постачання зброї Україні

16:33, 23.07.2022
Орбан закликав ЄС припинити постачання зброї Україні

Орбан у Беїле-Тушнаді в Румунії виправдовував агресію російського ведмедя. (facebook.com/orbanviktor)

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан засуджує надання ЗСУ точної західної артилерії та виступає проти антиросійських санкцій.

 

Відтак, він закликав Євросоюз припинити озброювати Україну та переглянути стратегію щодо відносин до вторгнення росії.

 

Як інформує Україна молода, свою скандальну заяву Орбана Він проголосив на щорічній зустрічі з прихильниками у Беїле-Тушнаді в Румунії, передає агентство Bloomberg.

 

Зазначається, що під час виступу Віктор Орбан засудив постачання західних артилерійських систем в Україну після слів міністра закордонних справ Сергія Лаврова щодо захоплення нових українських територій в рамках так званих «нових географічних завдань».

 

Зокрема, прем'єр Угорщини не кліпнувши оком нахабно наголосив, що росія нібито лише вимагає гарантії своєї безпеки.

 

Орбан також спробував переконати слухачів, ніби Україна не зможе виграти війну через "асиметричну перевагу" армії рф.

 

На його думку, санкції проти росії не працюють і Угорщина не підтримує обмеження ЄС на імпорт російського газу, адже це підірве угорську економіку.

 

Згідно з заявою Орбана, західна стратегія щодо України будується на чотирьох умовах:

 

1.  Україна може виграти війну з росією за допомогою зброї НАТО;

2.  Санкції послаблять росію та позбавлять переваг;

3.  Санкції нашкодять росії більше, ніж Європі;

4.  Решта світу підтримає боротьбу проти агресора.

 

Очільник угорського уряду вважає, що ці плани провалилися, адже уряди європейських країн один за одним йдуть у відставку, а ціни на енергоносії сильно зросли.

 

«Ми сидимо в машині, в якої проколото всі чотири колеса: цілком ясно, що так війну не виграти, — висловився Орбан. — Необхідна нова стратегія, яка має зосередитися на мирних переговорах та досягненні добрих мирних домовленостей замість перемоги у війні».

 

Він припускає, що ймовірність укладання миру між Києвом та Москвою дорівнює нулю, тому конфлікт можна вирішити лише шляхом мирних переговорів між США та росією, надавши останній гарантії безпеки.

 

Нагадаємо, минулого тижня Віктор Орбан розкритикував санкції ЄС проти росії. За його словами, якщо не зняти обмеження, то європейську економіку буде знищено.

 

Тоді як глава МЗС Петер Сіярто заявив, що армія Угорщини може вступити у війну в Україні, щоб захистити угорців на Закарпатті. Як вважає чиновник, такий розвиток подій можливий, якщо лінія фронту дійде до західних українських областей.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно Орбан заявляв, що підтримує надання статусу кандидата на членство в Євросоюзі для України та Молдови згідно з рекомендаціями  Європейської комісії.