Сота і Каравай: РНБО запустила систему моніторингу поставок західної зброї

18:46, 21.07.2022
Сота і Каравай: РНБО запустила систему моніторингу поставок західної зброї

Завдяки новій системі моніторингу зброї західні партнери знатимуть, що жодна куля з поставок нікуди не зникла. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Апарат Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) та Міноборони розробили та запустили систему моніторингу і контролю за зброєю від країн-партнерів.

 

Йдеться про новий модуль інформаційно-аналітичної системи «СОТА» для відстеження поставок західних озброєнь.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють вітчизняні ЗМІ з посиланням на секретаря РНБО Олексія Данілова та міністра оборони Олексія Резнікова у четвер ввечері.

 

За їхніми словами, дана система дозволить контролювати поставки озброєнь і буде відображати їх статус, наприклад, готовність до відвантаження, доставку або отримання ЗСУ. Також передбачена можливість розрахунку поставок боєприпасів і моніторингу виконання планів.

 

«Система абсолютно закрита. До неї має доступ тільки військово-політична верхівка нашої держави. Однак завдяки ній ми знаємо, що жодна куля з поставок нікуди не зникла.

 

Можливо, ми презентуємо систему і послам наших західних партнерів, але в обмеженому колі, бо тут дуже багато чутливої інформації», - відзначив пан Данілов.

 

Модуль інтегровано з порталом системи "СОТА" для відстеження ситуації на лінії бойових дій, моніторингу розміщення сил противника, ракетних ударів і так далі.

 

Зокрема в системі зібрані дані про типи, кількість, країни-виробники, країни-постачальниці західної зброї, а також дані про їх надходження в Україну та окремі військові підрозділи.

 

Тоді як міністр Резніков зауважив, що зараз у нас буде працювати паралельно три системи моніторингу.

 

«Для внутрішнього користування "СОТА". Ще є одна система "Каравай", схожа на "Car way", яку наші спеціалісти із Мінцифри разом із фахівцями з Пентагону зараз допрацюють, і вона запуститься на повну силу.

 

І ще з 2019 року у нас в обмеженому варіанті інтегрується внутрішня натівська система обліку озброєння LOGFAS. Там фіксується все від кількості до логістики і потреб. Наші партнери знатимуть, де і яка зброя знаходиться», - каже глава Міноборони.

 

Як повідомляла «УМ», 19 липня створено нову комісію Верховної Ради для нагляду за постачанням західної зброї в Україну.

 

Американський генерал Марк Міллі заявив, що російським окупантам не вдалося знищити жодної ракетної системи HIMARS, які зарекомендували себе при ліквідації військових складів у тилу росіян. При цьому, жодна система РСЗВ нікуди не зникла, як про це патякають російські пропагандисти.