Генштаб ЗСУ скасував скандальні дозволи на переміщення військовозобов'язаних

16:03, 06.07.2022
Генштаб ЗСУ скасував скандальні дозволи на переміщення військовозобов'язаних

Генштаб офіційно скасував своє ноу-хау щодо дозволів на виїзд за межі області.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив про те, що начальник Генштабу скасував рішення про порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним.
 
З метою недопущення подальших маніпуляцій довкола питання видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним документ направлять на доопрацювання.
 
Як інформує Україна молода, про він це написав на своїй сторінці у фейсбуці
 
«Сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, -–про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час»,— йдеться у повідомленні. 
 
Головнокомандувач наголосив, що цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави. 
 
Тому з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання Начальником Генерального штабу Збройних Сил України прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання. 
 
«Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів. 
 
Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави»,— наголосив Залужний.
 
Президент України Володимир Зеленський на нараді з військовим керівництвом 6 липня доручив головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному скасувати порядок отримання військовозобов'язаних дозволів на переміщення між областями.
 
Президент звернув увагу, що «суб'єктом формування державної політики у цьому питанні є Міністерство оборони», а обмежувати конституційні права громадян під час воєнного стану може уряд своїми актами, а не Генштаб. 
 
Тому Зеленський доручив скасувати ухвалений Генеральним штабом ЗСУ порядок, щоб «його доопрацювати зі збереженням обороноздатності країни».
 
Як повідомляла УМ, Президент Володимир Зеленський вирішив розібратися в питанні порядку виїзду за межі місць реєстрації осіб, які є військовозобов’язаними. Верховний Головнокомандувач при цьому закликав Генштаб ЗСУ не ухвалювати без нього подібних рішень, які викликали обурення в суспільстві.