Біжи, Вітя Орбан: шпигун-диверсант чекіста путіна в Євросоюзі і НАТО, закінчення

00:57, 23.06.2022
Біжи, Вітя Орбан: шпигун-диверсант чекіста путіна в Євросоюзі і НАТО, закінчення

Підсумки зустрічі Путіна і Орбана 1 лютого 2022 року пропагандисти рф підбивають ось такою «жартівливою» картинкою. Для них Україна "вмерла" вже тоді?

Валіза з мільйоном німецьких марок для Віктора Орбана…

Пропоную вашій увазі письмові свідчення (так званий афідевіт), які офіційно дав і підписав 15 червня 2016 року  Дітмар Клодо (на фото). Процитую афідевіт Клодо мою оригіналу (яким він був опублікований): «В девяностых годах я жил в Будапеште, где занимался консалтингом и был владельцем частной охранной компании SAS. В Будапеште я познакомился с известным бизнесменом Семеном Могилевичем. Между нами возникли доверительные отношения, отчасти потому, что мы оба были иудеями. Из-за этих близких доверительных отношений он поручил мне в середине девяностых годов, это было в период между 1993 и 1996 годами, передавать деньги различным лицам.

Один из них был человеком по имени Шандор Пинтер (нинішній міністр внутрішніх справ Угорщини – Авт.). В то время я знал о нем только, что он былкакой-то большой чин в полиции и, конечно же, что он работал на г-на Могилевича. Я познакомился с ним официально позже, когда он ушёл из полиции. Это было в 1996–1997годах. Семен Могилевич попросил меня передать ему деньги, что я и сделал.

То, что это были влиятельные люди, было для меня ясно. Для меня Шандор Пинтер был тогда только одним из многих коррумпированных лиц, которым я передавал конверты от имени Могилевича. Я принимал его и других людей в моем доме по адресу Meggy Uca 19, в 3-м районе Будапешта. Они брали деньги в конвертах. Это были по 10 000 немецких марок. Так продолжалось до 1996 года, а позже эти операции шли уже через кого-то другого. Один раз, это было весной 1994 года незадолго до парламентскихвыборов, переводчик Могилевича принес мне чемодан, где было около миллиона марок.

Он предназначался для молодого человека. Но этот молодой человек не хотел заходить в мой дом. Я сказал ему: «Слушайте. У меня есть чемодан с этими чертовыми деньгами. И я не собираюсь выходить с этим чемоданом на улицу. Так что, если вы отказываетесь, то я передаю это господину Могилевичу, и пусть он заберет с собой чемодан с миллионами. Мне все равно». И он все-таки поднялся ко мне вместе с еще одним пожилым джентльменом, и я принес чемодан с деньгами.

Кто это был, мне в то время было неинтересно. Только после парламентских выборов я понял, что молодым человеком был Виктор Орбан из «Фидес» (партія, яку очолював Оробан – Авт.). Могилевич назвал это «поворотным вкладом в предвыборную кампанию». Среди других лиц, которые регулярно забирали свою лепту, среди других были также Тонхаузер Ласло, тогдашний глава отдела организованной преступности в Будапештской полицииШандор Иштван, старший следователь полицииЮст Ласло, влиятельный человек в средствах массовой информации.

Основной причиной, почему именно я должен был передавать эти деньги, было то, что у меня не было ничего общего с русскими, и в качестве председателя международной секции независимой венгерской торгово-промышленной палаты меня воспринимали довольно серьезно. Я заявляю под страхом наказания за лжесвидетельство, что я сообщил правду. 06/15/2016, Регенсбург» (місто у Німеччині, земля Баварія – Авт.).

                                      Дітмар Клодо в Будапештському суді.

 

Зауважу, що реальною причиною, чому передача конвертів з грошима угорським політикам мала обов'язково відбуватися на квартирі у Клодо, а не на вулиці, були не його побоювання за збереження коштів. Процес передачі грошей дома у Клодо знімала «для страховки» прихована камера, а касети з відзнятими плівками передавались Могилевичу.

 

Дітмар Клодо також дав інтерв’ю австрійському телеканалу ORF, де заявив, що в 90-ті роки Шандор Пінтер щомісячно отримував по 10 000 дойчмарок від Могилевича, щоб «угорська поліція закривала очі на його махінації з Україною і  Росією», в той час коли основний офіс міжнародного мафіозі  знаходився в Будапеште.



Угорський політик Балінт Мадьяр, автор відомої книги «Посткомуністична мафіозна держава на прикладі Угорщини», яка викривала  корупційні  схеми, заявив, що про зв’язки Пінтера з Дітмаром Клодо було відомо і раніше: «Ми  підозрювали про ці зв’язки ще в 90-ті. В 1998 році партія «Вільні демократи» навіть проводила пресконференцію з  приводу корупційних зв’язків Шандора Пінтера з Дітмаром Клодо».

 

Сподіваюся, тримаєте в думці і не забули, коли, де і яка подія відбулася у житті Орбана – «самого активного критика Путіна в Європі», що так круто змінила його позицію щодо вбивці Путіна і власну геополітичну орієнтацію?  

 

Це трапилося через чотири місяці після того, як Могилевич, давши свідчення про корупціонера Орбана, був звільнений із слідчого ізолятора на волю 24 липня 2009 року. Після цього 21 листопада 2009 року прем’єр-міністра Угорщини, лідера партії «Фідес» Віктора  Орбана  запросили на з’їзд партії «Єдина Росія», який проходив у Санкт-Петербурзі.

 

Що було далі, думаю, зрозуміло не лише початківцю оперативнику спецслужби будь-якої країни, а й тим, хто знайомий з розвідувальною і контррозвідувальною роботою по фільмам і книжкам.

 

Після перегляду «документального кіно», на якому зафіксовано як молодий Віктор Орбан отримує в чемодані німецькі марки, показаних відео-свідчень Могилевича, задушевної  розмови з чекістами прем’єр-міністром Путіним і директором ФСБ Бортніковим про варіанти найближчих перспектив Орбана, «наш угорський клієнт», як кажуть в таких випадках, «дозрів». Для вербовки Орбана чекісти Путін і Бортніков використали самий ефективний вербувальний метод – «батіг і пряник».  

Так, на мою думку (як начальника відділу військової контррозвідки в минулому), відбулася вербовка прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана як агента політичного впливу Путіна. По суті, Орбан став політичним диверсантом-шпигуном чекіста Путіна в НАТО і Євросоюзі!

 

На зустрічі були обговорені договори про закупівлю російських енергоносіїв (газ, нафта) та інші фінансово-економічні проекти, які були вигідні Росії і Орбану для особистого збагачення (треба було думати про майбутнє п’ятьох своїх дітей і онуків). Були обговорені також політичні плани Угорщини щодо України на Закарпатті.

 

Яка провокативна сепаратистська політика проводилася угорським урядом Орбана в Закарпатті – загально відомо, все перераховувати не буду. Чого лише вартий міжнародний політичний скандал, який виник у вересні 2018 року між Україною і Угорщиною у зв’язку з масовою видачою угорських паспортів громадянам України – етнічним угорцям, які проживають в Закарпатті і прийняття ними присяги на вірність Угорщині, яку вони давали в угорському консульстві в м. Берегове.

«Присягаю, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. Буду вірним громадянином, захищатиму і служитиму Угорщині. Хай допоможе мені Бог», - тричі повторюють громадяни текст клятви на тлі угорського прапора.

 

Процедура супроводжується келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі.

 

За моїми даними, станом на січень 2022 року понад 100 тисяч громадян України, які проживають на Закарпатті і вважають себе етнічними угорцями, уже мали угорське громадянство і присягнули на вірність Угорщині.

 

Самим великим натхненником політики паспортизації закордонних етнічних угорців є Орбан і його партія «Фідес», які після перемоги на парламентських виборах 2010 року,  прийняли закон про спрощену процедуру набуття угорського громадянства для закордонних угорців з 1 січня 2011 року.    Після зустрічі з чекістами Путіним і Бортніковим «самий антиросійський і антипутінський  європейський політик» Віктор Орбан несподівано став  великим другом Путіна і прихильником його  агресивної міжнародної політики.

 

Спроба вербовки Гордона Брауна

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун в  інтерв’ю для британського видання TheDailyTelegraph  розповів, що під час його візиту як міністра фінансів до Москви в 2006 році російський президент Путін читав йому вголос досьє спецслужб.

 

Браун заявив: (цитую):«Я вперше зустрів Путіна 2006 року, коли я був Канцлером казначейства (офіційна назва посади міністра фінансів у кабінеті Її Величності – Авт.). Мене посадили на дуже низький стілець так, щоби я дивився на нього знизу догори. Без сумнівів, він досить низький чоловік і носить на ногах ці підвищені підбори. От він витягає ці папери з досьє, і почав мені вголос читати все, що там було записано, так ніби він намагався справити враження, що знає про мене більше, ніж я сам. Тож, коли дехто каже нібито Путін змінився і став більш агресивним лише зараз, то я можу вам сказати, що він був агресивний ще тоді й погрожував мені».

 

Говорячи мовою спецслужб, президент Путін здійснював чекістський «вербувальний підхід до високопосадовця Великої Британії з метою його вербовки». Але вийшов «облом». Буває…  

Гордон Браун зауважив, що в нього не було жодних ілюзій стосовно Путіна і додав: «Путін розуміє лише грубу силу й поважає її. Будь-які спроби компромісів він сприймає як слабкість. В характері Путіна не триматися жодних принципів заради досягнення цілі».

 

Він нагадав, що зустріч з Путіним відбулася за вісім місяців до отруєння в Лондоні (1 листопада 2006 року – Авт.) росіянами колишнього співробітника КДБ-ФСБ Олександра Литвиненка (службу проходив в 1988–1999 рр. – Авт.).

 

Я добре знав Олександра Литвиненка, також знайомий з його дружиною  Мариною, сином і батьком. Неодноразово зустрічався з ним у Лондоні. В присутності Віктора Суворова (Володимир Різун – розвідник-втікач, капітан ГРУ ГШ ЗС СРСР – Авт.)  попереджав Олександра, що Путін не залишить його в покої, поки не знищить, як свідка злочинів, вчинених путінським режимом. Рекомендував Олександру обірвати всі зв’язки з колишніми колегами зі спецслужб Росії, так як цей канал найімовірніше можуть використати для його ліквідації. Суворов говорив Литвиненку прислухатися до моїх порад. Але трапилося так, як трапилося… Світла і вічна пам’ять офіцеру, який зберіг свою честь і мужність…

 

У постанові Європейського суду з прав людини від 21 вересня 2021 року йдеться, що Росія несе відповідальність за отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка у Лондоні в 2006 році радіоактивним полонієм. Своїм рішенням ЄСПЛ зобов’язав РФ виплатити вдові Литвиненка 100 000 євро компенсації. Москва відмовилася виконувати цю вимогу Суду.

Браун каже, що, попри ретельно підібрані заяви британських правоохоронців, що «Путін, радше за все, особисто ухвалив проведення цієї операції» (отруєння Литвиненка – Авт.), він вже тоді розумів, що російський президент буде продовжувати такі операції. Через 12 років – у 2018 році – російські спецагенти ГРУ  отруїли родину Скрипалів у Солсбері, - заявив Гордон Браун.

Експрем’єр Браун каже, що слабка реакція Заходу на анексію Криму заохотила  Путіна продовжувати свої агресивні наміри по всьому світу, не лише в Україні, але й у Сирії.

 

Лейбористські уряди Тоні Блера й Ґордона Брауна, які правили в 1997-2010 роках, підтримували політику нормалізації відносин з Російською Федерацією. Зокрема, міністерство внутрішніх справ Британії тоді розробило юридичний механізм для полегшеного отримання посвідки на проживання для мільярдерів, які готові інвестувати в британську економіку – так звані "золоті візи". Саме в часи правління Блера й Брауна такі російські олігархи, на кшталт Романа Абрамовича, змогли придбати нерухомість у Лондоні, футбольні клуби, крамниці, тощо.

 

Нагадаю, у березні ц. р.Браун спільно із ще одним експрем’єром Джоном Мейджором закликали міжнародних юристів розробити спеціальний трибунал для засудження Путіна й російських високопосадовців за вторгнення в Україну і вчинення ними воєнних злочинів.

 

Коротке резюме: тікай, Вітю, тікай, поки не пізно!

12 та 25 квітня 2010 пройшли два тури парламентських виборів, на яких Угорський громадянський союз («Фідес») отримав більше двох третин місць у законодавчому органі республіки (263 мандати з 386-ти), забезпечивши собі, таким чином, абсолютну більшість. Консерватори з «Фідес» зможуть без будь-чиєї підтримки вносити зміни до законодавства, у тому числі і до конституції. Лідер громадянського союзу Віктор Орбан, коментуючи результати виборів, заявив, що угорські виборці зробили справжню «революцію», яка покладе кінець «злидням і розпачу», у яких перебуває країна.

 

Опоненти Орбана і спостерігачі звернули увагу на надзвичайно великі кошти, які партія «Фідес» потратила на рекламу на парламентських виборах, які забезпечили їй велику перемогу – конституційну більшість у парламенті.

 

В опозиційній пресі звучали звинувачення, що це гроші Москви, які вона виділила Орбану на вибори, щоб він міг впроваджувати політику Путіна.  29 травня 2010 Віктор Орбан знову став прем'єр-міністром Угорщини, діставши схвалення право-центристської коаліції: за його призначення голосував 261 депутат.

 

Під час агресії Росії проти України, в травні 2014 р. Віктор Орбан висловився щодо суверенних форм захисту і гарантій прав угорської національної меншини в Україні, зокрема в контексті подвійного громадянства та «колективних прав» на «автономію», чиє широке тлумачення є полем для спекуляцій.

 

Українське МЗС в свою чергу засудило такі висловлювання: «Оприлюднені слова угорського прем'єр-міністра є ані слушними, ані доречними, особливо в час агресії РФ проти України та послідовних намірів кремлівського  керівництва перекроїти нашу державу та підірвати національний мир і порозуміння».

 

З самого початку повномасштабного вторгнення Московії  в Україну в Угорщині приймали українських біженців, але активно допомагати у боротьбі з агресором Орбан не поспішає. Його уряд заявив, що не постачатиме Україні зброю,а також не хоче відмовлятися від російських нафти та газу, аби «не платити ціну війни".

 

За логікою бариги Орбана – хай і далі гинуть українські діти і мирне населення. На сьогодні серійний вбивця Путін і його головорізи уже вбили 323 маленьких українців і 583 –  поранили.

 

Орбан, скільки ще крові українців тобі потрібно, що ти нарешті напився?! У тебе ж п’ятеро дітей і багато онуків!

 

Політичне керівництво Угорщини на чолі з продажним Орбаном відзначилося не лише блокуванням санкцій та відмові у постачанні зброї, а й особливим цинізмом. Після того, як російські нацисти-окупанти втекли з Київщини й весь світ жахнувся від звірств, які вони там вчинили, глава угорського уряду засумнівався у їхній правдивості, повторюючи риторику Кремля, що це постановочні кадри.

 

Окрім того, за інформацією РНБО, в Угорщині заздалегідь знали про те, що Росія планує напад на Україну. Орбан і Путін мали власний зухвалий план – Московія захоплює Україну, а Угорщина – українське Закарпаття. Однак здійснитися йому не судилося завдяки героїзму ЗСУ і масовому супротиву українців, навіть неповнолітні і люди зовсім похилого віку взяли зброю і почали захищати Україну.

 

Було очікувано, що з початком обговорення шостого пакета санкцій проти Росії, який включає ембарго на російські енергоносії, уряд Орбана його не підтримає.Намагаючись задовольнити Путіна, його лакей Орбан зробив Угорщину «головним болем» для ЄС.

 

Згодом Орбан почав торгуватися з Євросоюзом, нібито погодившись на ембарго в обмін на компенсацію. Якщо спершу він вимагав 750 мільйонів євро, то зараз як рекетир  суму збільшив до 15 – 18 мільярдів євро(пригодився досвід вимагання грошей у мафіозі Могилевича).

 

Під тиском та шантажем Угорщини ЄС змушений був зробити виняток у санкційному пакеті, оскільки тривалий час Орбан  блокував рішення щодо шостого пакету санкцій проти Росії. Тому Угорщину звільнили від нафтового ембарго.

 

До санкційного списку ЄС був включений патріарх РПЦ Кіріл (Володимир Гундяєв – агент КДБ СРСР під псевдонімом  «Михайлов») як співучасник воєнної агресії проти України. Рішення про запровадження санкцій проти Кіріла схвалили посли всіх 27 держав-членів ЄС і що найцікавіше, лідери цих країн,- заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

 

Проте в останній момент ЄС виключив Кіріла з пакету санкцій проти Росії через позицію Орбана. Він заявив, що не підтримує запровадження санкцій проти Кіріла, оскільки «це поставить під загрозу релігійну свободу» (ну, що тут можна  сказати Орбану, окрім одного слова – ідіот! До чого тут «релігійна свобода?!).

 

Така заява прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана є цинічною кривавою  маніпуляцією. Він  відверто покриває диявола в рясі Кіріла – співучасника воєнних злочинів та злочинів проти миру, людства і людяності, вчинених спільно з серійним вбивцею Путіним і його військами, яких, як патріарх РПЦ, благословив на воєнну агресію проти України, вбивства цивільних людей та гвалтування жінок, дівчат, дітей...    

 

Габріелюс Ландсбергіс заявив, що він буде добиватися, щоб Кіріл був включений у сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії.  

 

Сьогодні вся влада (законодавча і виконавча) в Угорщині сконцентрована в руках однієї особи – прем’єр-міністра,  лідера партії «Фідес» (Угорський громадянський союз) Віктора Орбан, який утворив уряду з особисто відданих йому осіб.

 

Застерігаю угорців і керівників країн-членів ЄС і НАТО – Віктор Орбан скочує Угорщину, яка є членом Євросоюзу і НАТО, до авторитарного фашистського режиму, як це  зробили  Лукашенко і Путін за понад 20 років правління в Білорусії і Росії.

Орбан і його друг, міністр внутрішніх справ Шандор Пінтер знаходяться на гачку кримінального компромату у президента Росії Путіна. Ймовірність того, що Орбан і Пінтер завербовані спецслужбами Росії дуже висока, майже стовідсоткова. Не завербувати Орбана і Пінтера за зазначених обставин, це було б з боку ФСБ злочинною халатністю, скаже вам офіцер контррозвідки.    

Те, що Віктор Орбан сьогодні є агентом політичного впливу Кремля на НАТО і ЄС – це доконаний загально відомий факт!

 

Сталося це після візиту прем’єр-міністра, лідера партії «Фідес» Віктора Орбана до Росії  на з’їзд партії «Єдина Росія» у листопаді 2009 року, його зустрічі з Путіним і директором ФСБ Бортніковим, де і відбулася вербовка Орбана як агента політичного впливу Москви..  

Угорщина повністю лягла під Росію і стала її союзником. 

 

Національна асамблея Угорщини (однопалатний законодавчий орган – парламент) включає 199 депутатів, обраних на чотири роки у квітні 2022 року. Більшість парламенту складають депутати партії Орбана «Фідес» - 117.

 

Після виборів Орбан назвав українського президента Зеленського у числі тих, хто заважав здобути йому велику перемогу його партії на парламентських виборах. Спікер парламенту – Ласло Кевер (член партії «Фідес») образливо висловився на адресу президента України Володимира Зеленського – президента країни, Збройні сили якої своїми життями рятують Європу, в тому числі і угорців, від москальської нацистської чуми. Уже не пам’ятає, що з угорцями зробили «російські війська» в 1956 році. Газпромівське і нафтове бабло зробило свою справу – повністю з’їло людську совість і моральність… 

 

Ніяких ілюзій щодо агента Москви Орбана

Шляхом маніпуляцій і брехні Орбан активно намагається не зіпсувати стосунки з ЄС і водночас всіляко продовжує підтримувати Москву і серійного вбивцю Путіна, не зважаючи на  наслідки війни в сусідній Україні.

 

Запровадження надзвичайного стану в Угорщині є частиною загального плану Генштабу РФ на розпорошення ЗС України на різних напрямках, щоби наші війська не змогли ефективно оборонятися на найгарячіших ділянках українсько-російського фронту.

 

Доки ЗСУ, хоча й важко, але доволі успішно блокують атаки російських військ, угорська армія і спецслужби лише нагнітають і чинять провокації вздовж лінії кордону і на території Закарпатської області.

 

Окрім цього, Орбан категорично відмовляється постачати зброю в Україну і не хоче підписувати санкції проти Росії щодо накладення ембарго на її енергоносії (газ і нафту).

Політичному керівництву України (президенту, уряду,  парламенту) необхідно позбутися ілюзій щодо прем’єр-міністра Угорщини Орбана, його уряду, парламенту і зайняти по відношенню до них жорстку принципову позицію як до російського корабля без будь-яких загравань і умовлянь. Хай ідуть вслід на крейсером «москва»…  

Нагадаю, що ще до початку війни уряд Угорщини вирішив виставити війська вздовж кордону з Україною. Офіційна мета звучала як захист від неконтрольованого напливу біженців та проти спроб перетнути кордон збройним формуванням.

 

Насправді у Орбана була зовсім інша мета. В разі успішного наступу російських військ армія Угорщини мала захопити наше Закарпаття. Звісно, про це ніхто в уряді Орбана в слух не говорив, але факти свідчать саме про це.

 

Х*Й вам в горло по самі «помідори», а не Україну! Вип’ємо не чокаючись за диктаторів Вітю і Володю, земля їм скловатою…

 

Угорщина за московським сценарієм регулярно нагнітала ситуацію довкола угорської спільноти в Україні, зокрема щодо нібито утисків на право спілкування угорською мовою; надання громадянам України угорського громадянства; блокування вступу нашої країни до НАТО та ЄС.

 

Окрім того, я отримав конфіденційну інформацію про те, що у разі захоплення Путіним Києва, війська Угорщини вторглися б у Закарпаття, окупували б його і фейковим референдум оголосили б про приєднання Закарпаття до Угорщини (за кремлівським сценарієм анексії Криму).

 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що російський диктатор Путін попередив Орбана про свої плани розпочати повномасштабне вторгнення в Україну і Будапешт вважав, що зможе забрати частину української території – Закарпаття.

 

«Угорщина відкрито заявляє про свою співпрацю з РФ. Ба більше, вона заздалегідь була попереджена Путіним про те, що буде напад на нашу країну… Вона чомусь вважала, що може забрати частину «своєї» території. Цього ніколи не буде. Ця країна, яка так поводилася — подивимося, які наслідки будуть за підсумками війни для цієї країни», — сказав він в етерівсеукраїнського марафону.

 

Що ж, план Путіна-Орбана не вдався, та вивчаючи політичну кар’єру, консервативні погляди, відвертий сексизм та гнилу  корумповану політику угорського прем’єр-міністра,  такі його  дії не дивують.

 

Зауважу, що якщо Росія зможе прорватися до Придністров'я, то тоді можна очікувати й спроби захоплення Угорщиною Закарпатського  регіону. Причин подібних дій угорського уряду Орбана, на думку експертів, кілька. Перша – змусити Росію заплатити за свою лояльність. Друга – шантаж України, ЄС та НАТО. Орбан заробляє на чужому горі, на життях українців. Морально і духовно Орбан такий же вбивця як і Путін.

 

Чи будуть і далі йти на суттєві поступки і чи довго терпітимуть вибрики Орбана керівники країн-членів Європейського Союзу  – час покаже. Але явна промосковська політика і дружба Орбана з серійним вбивцею, воєнним злочинцем Путіним вже починають набридати багатьом європейським лідерам.

 

Думаю, що порозумнішають і політичні лідери Франції, Німеччини, Італії і Нідерландів… Після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським та відвідин Ірпеня 16 червня  глави держав Німеччини, Франції, Італії і Румунії висловилися за «негайний» статус кандидата на членство в Євросоюзі для  України».

Київ. 16.06.2022. Зустріч президента України В. Зеленського з керівниками Німеччини (Шольц), Франції (Макрон), Італії (Драгі) і Румунії (Йоханніс) 
 

Макрон заявив, що приїхав в Ірпінь, аби засвідчити повагу до героїзму українців. «Усі бачили ці кадри спустошеного міста, яке, водночас, героїчне місто - тому що тут, як і багато де в інших місцях, українці стримали наступ російської армії на Київ. Потрібно відзначити героїзм і військових, і цивільних українців… І тут можна бачити сліди варварства», - сказав він у коментарі ЗМІ, нагадавши, що Франція вже надає підтримку у розслідуванні можливих воєнних злочинів. 

 

Президент Франції оголосив про поставку в Україну ще шести додаткових самохідних артилерійських установок Caesar, флагмана французької артилерії. Ці самохідні установки можуть запускати 155 мм снаряди на відстані 40 кілометрів зі швидкістю від шести до восьми пострілів за хвилину.

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції заявив:  «Німеччина з першого дня стала на бік України. Ми підтримуємо Україну у захисті її суверенітету і територіальної цілісності. Ми підтримуємо її фінансово великими сумами, і в гуманітарному плані - прийнявши у Німеччині 800 тисяч біженців і запропонувавши їм захист і дах над головою».

 

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі вважає, що мир із Росією повинен бути досягнутий на умовах України. «Ми дуже хочемо миру. Ми хочемо, щоб не постраждали інші міста, але Україна має оборонятися, щоб досягти миру. І ми, так чи інакше, нічого не робитимемо, не беручи до уваги волю України. Мир має бути таким, як його хоче бачити Україна, і він має бути тривалим», - вважає глава італійського уряду. 

 

Президент Франції Макрон заявив, що Німеччина та Франція НЕ вимагатимуть поступок від України, щоб завершити російсько-українську війну - його підтримав і канцлер Німеччини Шольц. Про це політики заявили, відповідаючи на запитання після зустрічі лідерів Франції, Німеччини, Італії та Румунії з президентом України Володимиром Зеленським. Макрон підкреслив, що Франція і надалі підтримуватиме канал діалогу з Росією. При цьому, за його словами, після спілкування з президентом РФ Путіним він щораз інформує про хід розмови президента Зеленського.

 

Канцлер Німеччини Шольц, своєю чергою, погодився, що умови миру повинна визначати тільки Україна.  Прем’єр-міністр Італії Драгі також вважає, що мир із Росією повинен бути досягнутий на умовах України.

 

Не забарився і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте (який улесливо догоджає Путіну), запевнивши в телефонній розмові президента Зеленського, що підтримує надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Рютте повідомив, телефонну розмову із Зеленським він провів спільно з міністеркою оборони Кайсою Оллонгрен. «Обговорив із президентом Зеленським те, як ще Нідерланди можуть допомогти з постачанням зброї та ситуацію зі статусом кандидата на членство в ЄС для України»,- повідомив Рютте.

 

Європейський економічний і соціальний комітет ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні статусу-кандидата на членство в ЄС. Рішення підтримали 200 депутатів – майже всі, хто взяв участь у пленарному засіданні. «ЄЕСК закликає Європейську раду надати Україні статус кандидата на членство в ЄС на зустрічі 23-24 червня 2022 року. Статус кандидата має бути наданий Україні без шкоди для процесу входження країн Західних Балкан. ЄЕСК виступає за створення системи поетапних інтеграційних кроків на основі acquis communitaire (законодавства ЄС – Авт.)», - йдеться у затвердженій резолюції.

 

Одночасно міністр оборони Британії Бен Уоллес заявив, що Британія починає надавати Україну артилерію та ракетні системи великої дальності, які дозволять українським силам перемогти. Він повідомив: «Ми розгортаємо понад двадцять 155-міліметрових самохідних гаубиць, які ми закупили на світовому ринку, ми їх відремонтували, і вони починають надходити в Україну, і вони мають значно більшу дальність дії, ніж 152-міліметрові", - сказав міністр SkyNews. За його словами, союзники починають надавати Україні артилерійські та ракетні системи великої дальності, які дозволять її силам здобути перевагу над Росією. Він зазначив, що українські сили незабаром зможуть досягти «значного прогресу на сході країни».

 

Завершальним акордом минуло тижня став «несподіваний» візит до Києва українського Друга прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який обговорив з президентом Володимиром Зеленським «важливі для України питання щодо протистояння агресії Росії. Зокрема, були успішно узгоджені питання постачання важкої зброї та систем ППО, надання  економічної підтримки України та посилення санкційного тиску на Московію. Результати цієї зустрічі побачите на полі бою. Окрім того, візит Бориса Джонсона запобіг реалізації намірів (планів), з якими прибули до Києва Макрон, Шольц і Драгі…    

 

Сьогодні Україна, як ніколи, має стійку підтримку об’єднаної міжнародної антипутінської коаліції. 17 червня Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді надати Україні перспективу і статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Прийняття кінцевого рішення з цього питання Єврорадою заплановане на 23-24 червня.

 

Президент України Володимир Зеленський 21 червня провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, у якій запросив останнього відвідати Україну. Про це глава держави повідомив у Twitter. "Провів плідну розмову з Прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Подякував за підтримку суверенітету України та прихисток українців під час війни. Домовилися розвивати співпрацю у сфері енергетики. Дякую за підтримку статусу кандидата. Запросив відвідати Україну з візитом», - зазначив Зеленський.

 

Речник Орбана Берталан Хаваші повідомив, що розмова стосувалася переважно європейської інтеграції України, прийняття в Угорщині українських біженців та «інших сфер українсько-угорської співпраці». За його словами, угорський прем'єр запевнив у підтримці кандидатського статусу України і виступив за «якнайшвидше усунення бюрократичних перешкод на шляху членства України в ЄС». Орбан буде підтримувати цю позицію і на саміті ЄС 23-24 червня, додав він у розмові з Зеленським.

 

Розмова, на мою думку, не зняла напруженості у публічних  відносинах між Зеленським та Орбаном через пропутінську  позицію Угорщини щодо санкцій проти Росії.

 

У Путіна рішення Єврокомісії щодо України назвали приводом «для підвищеної уваги». «Це, як і раніше, залишається іншою площиною (ніж питання вступу в НАТО - Авт.), хоча це вимагає нашої підвищеної уваги, тому що ми всі знаємо про інтенсифікацію в Європі дискусій щодо посилення оборонної складової Євросоюзу, військової, оборонної та складової в галузі безпеки, тому там відбуваються різні трансформації, які ми, звичайно, найретельніше спостерігаємо», - сказавпрессекретар Путіна Пєсков.

 

Раніше Москва заявляла, що вступ України до ЄС буде рівнозначним вступу до НАТО і проти цього твердження важче виступити зараз, коли Євросоюз стає настільки відверто геополітичною організацією, пише CNN.

З огляду на те, що Росія вже дуже різко відреагувала на можливий вступ членів ЄС, Фінляндії та Швеції, до НАТО, крок України на вступ до організації, яка пов'язана із західним військовим блоком, Путін може розцінити як акт агресії.

 

З огляду на сказане, серійний вбивця, воєнний злочинець Путін, ймовірніше за все, використає свого шпигуна-диверсанта Орбана в ЄС і НАТО в зоні «підвищеної уваги». В останній момент (23-24 червня) Орбан може накласти вето (як це він зробив щодо патріарха Кіріла)  на надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу або висуне якісь надумані захмарні умови («домашнє завдання»), які Україна повинна виконати. Дай Боже, щоб цього не сталося!

Надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі – це крах московської  європейської геополітики, це політична смерть кремлівського кривавого карлика путіна, це агонія останньої ординської імперії зла, це передвісник її розпаду.

Візитом до Києва і заявами лідери країн-членів Євросоюзу і НАТО продемонстрували непохитність антипутінської коаліції і образно кажучи «відтрахали» кремлівського карлика по повній програмі, як хотіли, куди хотіли і скільки хотіли.

Терпи «Х@УЙЛО», це лише початок. Ще буде й «серединка», і дуже великий «ПІСЕЦЬ» і не лише тобі, а всій московській дикій орді!

Одночасно привертаю увагу президента Зеленського і керівників українських спецслужб до матеріалів міжнародного розслідування про те, як Швейцарія, Італія та Німеччина допомагали Путіну виробляти сучасну зброю в обхід санкцій. Детально про це читайте на сайті «Аргумент».

 

ПІДСУМКИ від автора читайте тут

 

Від імені "УКРАЇНСЬКОГО СМЕРШУ"

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО,  Герой України, генерал-лейтенант СБУ