Макрон, Шольц, Драгі та Йоханніс у Києві: результати візиту, фото

23:44, 16.06.2022
Макрон, Шольц, Драгі та Йоханніс у Києві: результати візиту, фото

Зеленський та гості з ЄС у Маріїнському палаці. (Фото Офісу Президента)

Росія не хоче миру, а хоче лише війни та зламати Україну та Євросоюз.

 

На цій тезі наголосив Президент України під час перемовин з поважними гостями від ЄС у четвер: цього дня до України завітали президент Франції Еманнуель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоханніс.

 

Як інформує Україна молода, про результати зустрічі глави держави з європейськими лідерами повідомляє Офіс Президента в ніч на п’ятницю.

 

 

«Існує пряма залежність, чим більше потужної зброї ми отримуємо, тим швидше ми можемо звільняти наших людей і нашу землю...

 

Торкнулися сьогодні (16 червня - ред.) теми дипломатичних зусиль, які докладаються різними сторонами, щоб відновити мир. Всі бачать, що єдиною перепоною для усіх цих зусиль є неготовність Російської Федерації до реальних дій, до реальних перемовин спрямованих на відновлення миру.

 

Росія не хоче миру, вона нічого не хоче, окрім війни... Держава-агресор повинна усвідомити, що мир не має альтернативи і повинна почати шукати мир, а поки всі ми бачимо і чули сьогодні, коли зазвучала сирена повітряної тривоги, що Росія шукає тільки нових способів, щоб залякати Європу і захопити більше і більше нашої землі. 

 

Мета Росії у цій війні - зламати Україну і через це зламати Європу. Росія хоче показати, що європейське об'єднання нібито нездатне бути ефективним і що європейські цінності не можуть працювати для захисту свободи.

 

Ми повинні спільно зламати цей сценарій», - наголосив Зеленський під час спільного брифінгу з гостями з країн ЄС.

 

 

На його думку, зламати плани Росії може кандидатство України в ЄС. І додав, що в Україні розуміють, що шлях до ЄС буде довгим, але в Києві готові працювати над цим та заслужили на статус кандидата.

 

І додав, що зараз Україна наблизилася до Європейського Союзу найближче за всі роки незалежності.

 

Також Верховний Головнокомандувач озвучив потреби України у зброї: «Очікуємо на нові поставки, насамперед, важке озброєння, сучасну реактивну артилерію, системи протиракетної оборони тощо. Кожен день затримки постачання озброєння – це жертви серед цивільних та військових України».

 

Президент акцентував на тому, що приїзд  Макрона, Шольца, Драгі та Йоганніса до Києва у четвер співпав із початком повітряної тривоги.

 

«Росія створила такий фон, щоб всі чули ці сирени, щоб зробити напружену атмосферу, але ніхто не злякався. Це тільки ще більше надихало нас бути максимально конкретними, домовлятися заради наших інтересів, заради українців, заради всіх у Європі», - наголосив Зеленський.

 

Зауважимо, що після зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві лідери Німеччини, Італії, Румунії та Франції висловилися за "негайний" статус кандидата на членство в ЄС для України.

 

 

При цьому президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Німеччина та Франція не вимагатимуть поступок від України, щоб завершити російсько-українську війну - його підтримав і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

 

«Колись цей конфлікт повинен зупинитися. І в цей момент повинні бути переговори. Але я вже наголосив: умови переговорів і формат будуть визначатися Україною. Німеччина й Франція ніколи не будуть переговорниками за спиною України, ніколи не будуть вимагати поступок від України. Цього ніколи не було і не буде. Ми будемо вимогливим посередником, але не вимагатимемо поступок», - сказав пан Макрон.

 

 

І підкреслив, що Франція і надалі підтримуватиме канал діалогу з Росією. Він стверджує, що його дзвінки до Путіна нерідко відбувалися на прохання Києва, але частіше він дзвонив за власною ініціативою.

 

За його словами, спілкування з путіним не дало результату, і після візиту до України він став це особливо відчувати.

 

"З огляду на ту кількість годин, які я провів у розмовах із ним, і враховуючи те прозріння, яке є тепер, коли я відвідав Ірпінь та Бучу – то я не те що розчарований. Це не недостатньо сильне слово, зважаючи на те, до чого привели діє цієї людини", – пояснив він.

 

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, своєю чергою, погодився, що умови миру повинна визначати тільки Україна.

 

«Лише Україна, її президент і парламент, український народ можуть вирішити, що важливе для них. Ми можемо домовлятися про мир тільки в їхньому розумінні. Це абсолютно зрозуміло для мене… Росія не має права добиватися того, чого вона хоче. Не можуть бути виконані російськи вимоги, які вона ставить до України», - заявив Олаф Шольц у Києві.

 

 

Тоді як прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі вважає, що мир із Росією повинен бути досягнутий на умовах України.

 

Цікаво, що пан Макрон визнав, що через побоювання втягнення у війну з Росією країни Заходу мали домовленість не надавати Україні певні види зброї.

 

«Ми допомагаємо Україні оборонятися, але ми не вступаємо у війну з Росією, тому певне озброєння – зокрема штурмові літаки або танки - було домовлено не постачати, і президент Зеленський в курсі цієї домовленості», – зазначив президент Франції.

 

І додав, що натомість Захід надавав Україні боєприпаси і "певні види техніки".

 

"А зараз почали постачати також і (самохідні артилерійські установки) Ceasar. Це дозволить Україні бути більш мобільною і знищувати ворога з далекої відстані", – сказав Макрон.

 

Нагадаємо, вранці 16 червня лідери Франції, Німеччини, Румунії та Італії прибули до Києва.

 

Четверо лідерів країн ЄС відвідали Ірпінь і були вражені побаченими руйнуваннями міста.