Соцпартія заборонена судом

16:03, 15.06.2022
Соцпартія заборонена судом

Услід за «Опоблоком» суд заборонив діяльність Соціалістичної партії (chesno.org)

Діяльність Соціалістичної партії України заборонена восьмим апеляційним судом Львова, а майно партії та всіх її осередків буде передане державі.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Громадський рух "Чесно".
 
За словами провідного аналітика "Чесно" Ігоря Фещенка, аргументи СБУ та Мін’юсту проти СПУ полягали в антиукраїнській і проросійській діяльності партії, а також у висловлюваннях останніх трьох її керівників, передовсім державного зрадника Іллі Киви.
 
На думку СБУ, хоч Кива з 2019 року не є офіційним керівником партії, але він і надалі здійснює вплив на неї.
 
Зокрема, за даними "Чесно", у матеріалах справи цитувалися публікації з посиланням на партійний сайт, в яких входження Киви до ОПЗЖ подавалося як делегування від СПУ. Крім цього, згідно із матеріалами справи, станом на зараз Соціалістичну партію України очолює Віктор Заїка – директор іменного благодійного фонду Іллі Киви "Визволення".
 
Ще одним доказом впливу Киви на Соцпартію вважають те, що очолювана ним організація "Всеукраїнський рух по боротьбі з фашизмом "Патріоти за життя", як і його благодійний фонд, зареєстровані за тією ж адресою, що й Соціалістична партія України. 
Партія може оскаржити це рішення у Верховному Суді.
 
За даними міністра юстиції Дениса Малюськи, у Восьмому апеляційному адміністративному суді у Львові тривають 16 судових процесів щодо заборони проросійських партій. Стосовно шести політичних партій рішення вже ухвалено, щодо інших – рішення чекають найближчим часом.
 
До цього суд уже заборонив партії Опозиційний блок, Соціалісти, Справедливості та розвитку, Наші, Держава та Блок Володимира Сальдо.
Зазначимо, Соціалістична партія – одна із найстаріших політичних сил незалежної України. Від заснування у 1991 році і до 2010 року її очолював Олександр Мороз.
 
Міністр зазначив, що вже цього тижня можливе винесення судових ухвал про заборону політичних партій "Опозиційна платформа – За життя", "Партії Шарія" та інших – зокрема тих, чию діяльність було призупинено рішенням РНБО.
 
Малюська також додав, що громадянам, які захочуть у майбутньому реєструвати нові проросійські політичні партії, зробити це буде набагато складніше, бо проти всіх таких партій подаватимуть "ще 1, 2, 3, 10 позовів із таким самим результатом (забороною через суд – ред.)".
 
Як відомо, раніше державний зрадник Ілля Кива очолював Соціалістичну партію і навіть висувався від неї кандидатом у президенти України у 2019 році. 
 
Уночі 24 лютого Ілля Кива, якого використовують російські пропагандисти, з-за кордону заявив, що "українському народу потрібне звільнення", а "українці, білоруси, росіяни – це один народ".
 
Під ранок 24 лютого Росія напала на Україну. 
 
У квітні позбавлений мандату український депутат Ілля Кива звернувся до президента країни-агресора Володимира Путіна по громадянство.
 
Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила закон щодо заборони діяльності проросійських партій. За відповідне рішення на засіданні ВР у вівторок, 3 травня, проголосували 330 парламентаріїв.