Режими рф та білорусі треба притягнути до трибуналу за воєнні злочини - Європарламент

17:06, 19.05.2022
Режими рф та білорусі треба притягнути  до трибуналу за воєнні злочини - Європарламент

Світ фіксує тисячі злочинів, скоєні російськими агресорами (europarl.europa.eu)

Європарламент закликав ЄС притягнути до відповідальності режими РФ та Білорусі за війну в Україні, воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид та агресію та притягнути їх до трибуналу.
 
Покарання мають понести російські політичні лідери та воєначальники, а також їхніх білоруські союзники.
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті Європарламенту.
 
Ці розслідування та подальші судові переслідування мають також поширюватися на всіх військовослужбовців російських збройних сил та державних чиновників, причетних до воєнних злочинів»,– ідеться в повідомленні.
 
Автори резолюції просять ЄС підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за агресію проти України та притягнути до відповіді російських політичних лідерів та воєначальників, а також їхніх союзників.
 
Депутати Європарламенту також хочуть, щоб ЄС якнайшвидше надав усі необхідні людські та бюджетні ресурси, а також адміністративну, слідчу та матеріально-технічну підтримку, необхідну для створення цього трибуналу.
 
На думку Європарламенту, повідомлення про звірства — невибіркові обстріли міст і селищ, насильницькі депортації, використання заборонених боєприпасів, атаки на мирних жителів у гуманітарних коридорах, страти та сексуальне насильство прирівнюють до порушень міжнародного гуманітарного права. Їх можна кваліфікувати як воєнні злочини, кажуть депутати Європарламенту.
 
Вторгнення Росії в Україну та пов'язані з ним злочини розглядають у трьох міжнародних судах.
 
27 лютого Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН. 
 
16 березня Міжнародний суд ООН зобов'язав РФ негайно припинити війну в Україні. Російська влада відмовилася виконувати це рішення.
 
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування про вторгнення РФ в Україну. Він зазначив, що Україна не може зробити цього, оскільки не є державою – учасником Римського статуту МКС, і 3 березня повідомив про початок розслідування. У зв'язку з вторгненням Росії в Україну до МКС звернулося понад 40 країн.
 
28 лютого Україна звернулася до Європейського суду з прав людини із вимогою, зокрема, як попередні заходи "негайно зупинити воєнні напади проти цивільних об'єктів". 
 
1 березня суд ухвалив рішення, яким наказав РФ припинити напади та бомбардування цивільних об'єктів в Україні. Пізніше суд поширив ці заходи на всі запити щодо цього приватних осіб – включно з, як пояснювала Верховна Рада, усіма майбутніми скаргами проти РФ. 
 
Також суд висунув вимогу до РФ безпечного проходу та гуманітарної допомоги для мирних громадян. 
 
Як повідомляла УМ, до Гаазького суду у зв’язку із воєнними злочинами російських військ в Україні вже звернулися 42 країни.