Операція з порятунку оборонців «Азовсталі» триває

11:27, 17.05.2022
Операція з порятунку оборонців «Азовсталі» триває

Захисники Маріуполя - герої нашого часу. Вони назавжди в історії. (Фото з відкритих джерел)

Українські військові та розвідники розпочали операцію з порятунку оборонців міста Маріуполь в ніч на вівторок. Ця операція триватиме й надалі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють Президент Зеленський, Генштаб ЗСУ та керівництво Міноборони.

 

За словами глави держави, завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН з’явилася надія на збереження життів захисників Маріуполя. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога.

 

«Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина.

 

Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота триває, і ця робота потребує делікатності й часу», - наголосив Верховний Головнокомандувач у відеозверненні.

 

Водночас Генштаб ЗСУ заявляє, що військовослужбовці підрозділів, які перебували на заводі «Азовсталь», не дозволили російським загарбникам перекинути угруповання до 17 БТГ чисельність близько 20 тисяч осіб і захопити Маріуполь, вийти на адміністративні межі Донецької та Луганської областей, оточити українські сили ООС.

 

«Захисники Маріуполя - герої нашого часу. Вони назавжди в історії. Це окремий загін спеціального призначення "Азов", 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя», - наголошується в повідомленні.

 

За даними Генштабу, українські бійці таким чином завадили ще й реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя.

 

«Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало нам можливість підготувати та створити оборонні рубежі, на яких наші війська знаходяться і сьогодні та дають гідну відсіч агресору. Ми отримали критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил, отримання допомогу від партнерів», - поінформували в Генеральному штабі.

 

Зазначається, що наразі найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу - зберегти життя оборонців Маріуполя.

 

«Ми будемо боротися за вас на всіх фронтах так само віддано, як ви бороните державу!», - запевнили в Генштабі.

 

І додають, що раніше командири підрозділів на "Азовсталі" отримали наказ від вищого військового командування зберегти життя особового складу.

 

Заступник міністра оборони Ганна Маляр додає, що Головне управління розвідки Міноборони, Збройні сили України, Національна гвардія, Держприкордонслужба спільно розпочали операцію з порятунку заблокованих на території комбінату "Азовсталь" оборонців Маріуполя.

 

«16 травня з «Азовсталі» до медичного закладу у Новоазовську евакуйовано 53 важкопоранених бійця для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Для подальшого повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території «Азовсталі» спільними зусиллями вищеназваних відомств проводяться заходи з порятунку», - наголосила пані Маляр.

 

За її даними, завдяки оборонцям Маріуполя Україна отримала критично важливий час на формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів.

 

Маляр також відзначила, що українські захисники повністю виконали поставлені керівництвом держави завдання, та найважливіше завдання зараз – зберегти їхні життя.

 

«Всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі. На жаль, ми не маємо можливості деблокувати "Азовсталь" військовим шляхом. Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу - зберегти життя оборонців Маріуполя», - зазначила заступниця міністра.

 

Раніше агентство Reuters поінформувало, що в понеділок більше десяти автобусів вивезли українських бійців з металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі. Скільки людей було в них, встановити не вдалося.

 

Як повідомляла «УМ», на території металургійного комбінату «Азовсталь», за різними оцінками, перебували близько 600 бійців, у тому числі десятки поранених.

 

Через відсутність медикаментів та нестачу медиків їм не могли надати належної допомоги. Територію меткомбінату постійно обстрілювали з усіх видів озброєння.

 

Захисники Маріуполя від початку повномасштабної війни знищили близько 6 тисяч російських загарбників і понад 100 одиниць ворожої бронетехніки.

 

В ніч на неділю лідер українського етнофольк-гурту Kalush Orchestra Олег Псюк одразу після виступу колективу у фіналі конкурсу «Євробачення» у Турині, звернувся до всього світу із закликом допомогти захисникам України у Маріуполі.

 

«Help Ukraine, Mariupol, help Azovstal! Right now!» — закликав соліст зі сцени під шквал оплесків.