Кучма, Ющенко і Порошенко закликають лідерів світу врятувати українців з «Азовсталі»

19:14, 13.05.2022
Кучма, Ющенко і Порошенко закликають лідерів світу врятувати українців з «Азовсталі»

Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Петро Порошенко на урочистостях з нагоди 30-річчя Незалежності України. (Фото Офісу президента)

Другий, третій і п'ятий президенти України - Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко звернулися до лідерів країн світу із закликом допомогли врятувати життя цивільних і військових українців, які перебувають на території заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

 

Як інформує Україна молода, відповідне звернення за підписами трьох президентів оприлюднили Віктор Ющенко і Петро Порошенко в соцмережах у п’ятницю.

 

«Ми, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко, — другий, третій і п'ятий Президенти України, — звертаємось до керівників країн світу. До держав-членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Канади, Китаю, Туреччини та інших, а також до ООН.

 

Просимо усіма наявними дипломатичними ресурсами допомогти українській владі врятувати життя цивільних і військових українців, яких на території заводу «Азовсталь» росія за наказом путіна намагається знищити варварськими методами.

 

Така шокуюча жорстокість рашистів позбавлена будь-якого військового сенсу. Місто Маріуполь практично вщент зруйноване російською армією, яка зараз намагається приховувати сліди своїх злочинів», - йдеться у зверненні.

 

Також зазначається, що надзвичайні мужність та героїзм українських воїнів-захисників міста вразили не лише Україну, а й увесь світ.

 

«Батальйон «Азов», наші морпіхи, наші прикордонники вже увійшли в історію, бо їхній військовий подвиг безпрецедентний. І це наші національні герої, самовіддані, сміливі, патріотичні.

 

Але зараз вже не йдеться про рівний чи нерівний бій. На очах усього світу відбувається спроба кривавої помсти і розправи росіян над тими, хто, хоча й перебуває в оточенні, але переміг їх силою духу і силою волі.

 

Закликаємо кожного з вас долучитися до того, щоби врятувати життя героїчних українців», - наголосили президенти України.

 

Звертаючись до лідерів світу, вони наголошують, що «на вас з надією дивляться десятки мільйонів українців, вашому вдалому посередництву із вдячністю аплодуватимуть усі народи цивілізованого світу».

 

У своєму пості Порошенко додав від себе: «Якщо переговорна група вважатиме за потрібне, готовий долучитися до процесу  переговорів щодо екстракції захисників «Азовсталі», поруч з міжнародними та українськими представниками влади, та особисто взяти участь у реалізації цієї процедури».

 

Як повідомляла «УМ», попри нищівні обстріли й блокування росіянами виходів із підземних бункерів "Азовсталі", українські захисники продовжують завдавати ворогу суттєвих втрат в особовому складі й техніці.

 

Російські окупанти відмовились щодо процедури extraction захисників Маріуполя морем до нейтральної країни.

 

Нагадаємо, у середині лютого три Президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко закликали країни-підписанти Будапештського меморандуму гарантувати Україні безпеку і зупинити агресивні наміри Росії.