Байден поговорить з Путіним про безпеку «якщо не буде вторгнення»

09:57, 21.02.2022
Байден поговорить з Путіним про безпеку «якщо не буде вторгнення»

У Білому домі підтвердили, що Байден погодився на участь у саміті, "якщо не станеться вторгнення". (facebook.com/WhiteHouse)

Президент США Джо Байден погодився на участь у саміті з обговорення "безпеки та стабільності в Європі", в якому також братиме участь президент РФ Володимир Путін.

 

Головна умова Білого дому: Байден говоритиме з Путіним про безпеку лише якщо не буде вторгнення РФ в Україну.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в офіційних повідомленнях Білого дому і Єлисейського палацу в понеділок.

 

Свою участь у саміті, де обговорюватимуть припинення вогню на сході України і стримування РФ від вторгнення, підтвердив і Путін.

 

Згідно з повідомленням Єлисейського палацу, президент Франції Еммануель Макрон, а також лідери США і Росії - Байден і Путін, у принципі, погодилися на проведення саміту, "який може відбутися лише в тому випадку, якщо Росія не вторгнеться в Україну".

 

Макрон запропонував провести саміт між Байденом і Путіним, а потім – з іншими зацікавленими сторонами для обговорення безпеки та стратегічної стабільності в Європі.

 

Підготувати саміт мають державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час зустрічі у четвер, 24 лютого.

 

У Білому домі підтвердили, що Байден погодився на участь у саміті, "якщо не станеться вторгнення".

 

Також офіційний Вашингтон підтвердив готовність "до дипломатії".

 

"Ми також готові накласти швидкі та важкі санкції, якщо Росія замість цього (дипломатії – ред.) вибере війну. І зараз, схоже, Росія дуже швидко готується до повномасштабного нападу на Україну", – ідеться в повідомленні Білого дому.

 

Як повідомляла «УМ», в неділю президент Франції Макрон провів окремі телефонні розмови з президентом Росії Путіним, президентом України Зеленським і президентом США Байденом.

 

Йшлося про необхідність припинення вогню на сході України і запровадження режиму тиші.

 

Водночас, міністр оборони України Олексій Резніков вважає недоречними розмови про те, що повномасштабний напад Росії на Україну може бути "завтра-післязавтра", адже ударних угрупувань, здатних на вторгнення, противник не сформував.