Москва лишить війська на кордоні через «вторгнення» НАТО в Україну – Пєсков

21:04, 16.01.2022
Москва лишить війська на кордоні через «вторгнення» НАТО в Україну – Пєсков

Дмитро Пєсков запевняє, що Москва нікому не загрожує військовою операцією. (kremlin.ru)

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявляє, що Кремль не може миритися із «вторгненням» НАТО в Україну і саме тому вважає за необхідне залишити свої війська біля її кордону.

 

За його словами, такий розвиток подій нібито підвів відносини Москви та альянсу до "червоної межі".

 

Як передає Україна молода, про це Пєсков сказав у інтерв'ю американському телеканалу CNN.

 

"Ми спостерігаємо поступове вторгнення НАТО на територію України зі своєю інфраструктурою, своїми інструкторами, запасами оборонного та наступального озброєння, навчання українських військових тощо", - каже речник Путіна.

 

І додає: "І це було головною причиною, з якої президент Путін сказав: "Хлопці, для нас це реальна загроза". І це реальна загроза стабільності та безпеці в Європі та європейській архітектурі безпеки".

 

Представник Кремля підкреслив, що Росія вважає за необхідне залишити свої війська біля кордону з Україною — нібито це запобіжні заходи та реакція на напругу в регіоні, на недружню атмосферу, "створену різними навчаннями НАТО, винищувачами та шпигунськими літаками НАТО, просуванням інфраструктури НАТО" до кордонів РФ.

 

Прес-секретар зазначив, що Москва нікому не загрожує військовою операцією, але буде змушена вжити контрзаходів у разі подальшого розширення альянсу.

 

За його словами, РФ змушена реагувати і "вживати запобіжних заходів". "Тому наші військові на нашій території там", - сказав він.

 

Також  пан Пєсков висловив віру в те, що політична мудрість президентів РФ Володимира Путіна та США Джо Байдена "є хорошим підґрунтям для продовження спроб дійти порозуміння, але ситуація критична".

 

І зазначив, що Росія ні з ким не обговорюватиме можливість виведення будь-яких озброєнь із території Калінінградської області.

 

"Росія не ні з ким обговорюватиме виведення будь-яких ракет, будь-яких озброєнь з Калінінграда, оскільки Калінінград є територією Росії", - сказав прес-секретар Путіна.

 

Серед іншого Пєсков також заявив про високу напругу на кордоні з Україною, і що Росія хоче "дуже конкретну відповідь на свої дуже конкретні пропозиції".

 

Як повідомляла «УМ», депутат Європарламенту, ексміністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що Росія може влаштувати підрив будинків як провокацію, щоб приховати вторгнення в Україну.

 

За даними розвідок США і України, Росія хоче сфабрикувати привід для звинувачення України у провокаціях і отримати привід для вторгнення.