Зеленський ініціює тристоронню зустріч за участі президентів США та Росії

18:52, 14.01.2022
Зеленський ініціює тристоронню зустріч за участі президентів США та Росії

Зеленський пропонує провести тристоронню відеоконференцію за участі США та Росії (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський на тлі агресії РФ пропонує лідеру США Джо Байдену провести тристоронню зустріч, залучивши до перемовин президента Росії Володимира Путіна. В Офісі президента чекають відповіді російської сторони.



Як інформує Україна молода, про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час онлайн-розмови, організованої «Атлантичною радою».

 

Українська сторона виступила з ініціативою проведення зустрічі президентів України, США й Росії у форматі відеоконференції з питань урегулювання ситуації безпеки в регіоні.

 

«Президент Зеленський запропонував президентові Байдену – і ми думаємо, що це може спрацювати, – організувати тристоронню зустріч, можливо у форматі відеоконференції, між президентами Байденом, Зеленським і Путіним», – зауважив український чиновник.

 

Він повідомив, що в Києві очікують реакції на цю пропозицію з російського боку, а в Сполучених Штатах назвали цю пропозицію цікавою.

 

У цьому контексті Єрмак позитивно оцінив готовність США брати активну участь у зусиллях щодо врегулювання ситуації безпеки навколо України. Він назвав «дуже правильною» позицію Вашингтона, де заявили, що готові приєднатися до будь-якого існуючого переговорного формату щодо врегулювання в Україні, однак продовжуватимуть свої двосторонні контакти з росіянами.

 

Як відомо, 13 січня пройшов третій раунд серії переговорів між Заходом і Росією, що тривали цього тижня. 

 

12 січня відбулося засідання Ради Росія – НАТО, а 10 січня делегація США на чолі з заступницею держсекретаря Венді Шерман зустрілася з росіянами в Женеві. 

 

Мета США та їхніх союзників – підштовхнути Росію до вибору шляху «деескалації та дипломатії», а не загострення напруженості та воєнної агресії.

 

Як заявила Шерман 12 січня, Росія не взяла на себе зобов'язань щодо деескалації на українському кордоні після двох раундів дипломатичних переговорів, що відбулися цього тижня.

 

Глава МЗС РФ Сергій Лавров 13 січня заявив, що Росія навіть не обговорюватиме вимогу США відвести російські війська від кордону України та повернути їх до казарм.

 

13 січня під час брифінгу в Білому домі радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван зазначив, що загроза російського військового вторгнення в Україну залишається «високою», і Путін може зробити це під будь-яким приводом або без нього, однак США та союзники готові до будь-якого розвитку подій.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський заявив, що ми готові  предметно домовлятися про припинення конфлікту.