З Далекого Сходу перекидають важку військову техніку до західних рубежів РФ

15:33, 12.01.2022
З Далекого Сходу перекидають важку військову техніку до західних  рубежів РФ

Саме цю техніку РФ перекидає на західні рубежі з Далекого сходу. (Фото: Conflict Intelligence Team)

У Росії проводяться своєрідні військові «маневри»: ешелони з танками та важкою військовою технікою зі Східного військового округу перекидають до західних регіонів.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє група журналістів-розслідувачів Conflict Intelligence Team

 

«Останнього тижня ми та інші дослідники помітили в соціальних мережах безліч відео, де військова техніка зафіксована на автошляхах, у процесі навантаження на залізничні платформи та на ешелонах, що рухаються на захід.

 

З огляду на те, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв нещодавно оголосив про виведення сил ОДКБ з країни, видається найбільш імовірним, що техніка приєднається до сил, зосереджених у (тимчасово окупованому — ред.) Криму та в регіонах, що межують з Україною», - сказано, зокрема, в журналістському розслідуванні.

 

Розслідувачі зафіксували близько 30 відео російських користувачів, на яких видно переміщення військової техніки.

 

Журналісти встановили, що відео були зняті у Східному Сибіру, Бурятії та Приморському краї. За непрямими даними розслідувачі встановили такі місця зйомок: Улан-Уде (Бурятія), Борзя (Забайкальський край), Уссурійськ (Приморський край) і Білогірськ (Амурський край).

 

За місцезнаходженням розслідувачі припускають, що техніка належить до з'єднань всіх чотирьох армій (5-ї, 29-ї, 35-ї та 36-ї) Східного військового округу Росії.

 

На кількох відео автори коментують що бачили такі поїзди з ешелонами військової техніки кілька разів на тиждень, а окремі люди кажуть про кілька поїздів за день.

 

На кадрах можна помітити танки, БМП, реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган".

 

Нагадаємо, що 11 січня російське міністерство оборони повідомило про проведення військових навчань на західних кордонах з Україною. Близько 3 тисяч військових у Брянській, Воронезькій та Білгородській областях, що межують з Україною, будуть відпрацьовувати маневри на полігонах з трьома сотнями одиниць військової техніки. Перед цим американські ЗМІ повідомили, що Росія перекидає військові гелікоптери до військ, дислокованих у безпосередній близькості до українських кордонів.

 

У цей же день повідомили, що білоруські та російські винищувачі провели повітряне патрулювання кордонів свого "союзу".

 

Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд переконана, що Росія запланувала дестабілізацію України зсередини під "іншими прапорами".

 

Після перемовин делегацій США та Росії в Женеві 10 січня, представник Росії Серґєй Рябков заявив, що для подальших контактів Росії повинні надати юридичні гарантії про нерозширення НАТО, зокрема, юридичні гарантії про неприєднання України та Грузії до військового альянсу. Американські дипломати запевнили, що на перемовинах не вирішували жодних питань про Україну, оскільки дотримуються принципу "жодних рішень про Україну без України".

 

У Пентагоні запевнили 9 січня, що не зменшуватимуть кількість військового складу в Європі на тлі загострення стосунків між військовим альянсом НАТО та Росією.

 

Як повідомляла УМ, Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний обіцяє, що у разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну наші військові боротимуться із окупантами до останньої краплі крові.