Захід має сплатити Україні компенсацію за відмову від ядерної зброї - Данілов

14:40, 20.12.2021
Захід має сплатити Україні компенсацію за відмову від ядерної зброї - Данілов

Олексій Данілов заявив, що Україна повинна отримати компенсацію за відмову від ядерної зброї. (Фото РНБО України)

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов вважає, що Україна повинна отримати вагому компенсацію від країн-підписантів Будапештського меморандуму, оскільки в 1994 році країна здала ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки, а фактично, її обдурили.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив під час  свого інтерв’ю одному із ЗМІ.

 

"У 1994 році, коли нас, я перепрошую, обдурили, коли ядерні боєголовки забрали. Передали їх куди-США домовилися, що їх забирає РФ» - нагадав він. 

 

Данілов додав, що в результаті такого рішення Росія шантажує весь світ, в тому числі і США, а Україна залишилася без зброї, яка могла б захистити її територіальну цілісність.

 

«Тому ми повинні за це отримати компенсацію. Я вже не кажу про те, що ніякої компенсації адекватної грошової зроблено не було. І ми сьогодні потребуємо допомоги, саме в зброї захисту» - сказав Данілов.

 

У 1994 році президент України Леонід Кравчук підписав з США, Британією і Росією Будапештський меморандум - гарантії непорушності кордонів України та безпеки для неї в обмін на відмову Києва від ядерної зброї. Через 20 років виявилося, що меморандум коштував менше паперу, на якому він був написаний - Росія окупувала Крим і частину Донбасу, а Лондон і Вашингтон реально не заступилися за Україну, обмежившись словами та деякою допомогою озброєнням.

 

Росія, стягнувши війська до українського кордону, вважає, що гарантій про ненапад вона давати не має. Адже всі гарантії, мовляв, вже зафіксовані у 1994 році.

 

Нагадаємо, що навесні 2021 року на тлі загострення агресії Росії посол України Андрій Мельник заявив, що Україні варто задуматися про повернення до статусу ядерної держави.

 

Пізніше глава МЗС Дмитро Кулеба запевнив, що Україна не порушувала зобов'язань щодо позбавлення від ядерної зброї, і не виявляє намірів відновлення ядерного статусу попри те, що Росія порушила Будапештський меморандум. 
 


Як повідомляла УМ, рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 серпня про запровадження санкцій проти 28 фізичних осіб президентом України введене в дію.