Україну захистить від Росії повітряний щит – Командувач ООС Павлюк

13:33, 11.12.2021
Україну захистить від Росії повітряний щит – Командувач ООС Павлюк

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Олександр Павлюк (Фото: DW)

Командувач ООС генерал-лейтенант Олександр Павлюк вважає, що Україну ефективно захистить від російської агресії повітряний щит, а не «стіна» на кордоні.

 

За його словами, Росія постійно брязкає зброєю на кордоні України. Проте ознак, які б безпосередньо вказували на ймовірність агресії прямо зараз, наразі не спостерігається.

 

Як інформує Україна молода, про це Павлюк розповів в коментарі виданню DW.

 

«Щодо російського вторгнення, то ми чекаємо на нього з 2014 року. Для нас не дивно, що Росія постійно брязкає зброєю, показує м'язи. Проте ознак, які б безпосередньо вказували на ймовірність агресії прямо зараз, ми наразі не бачимо: що дійсно було б створено систему управління (угрупуваннями для наступу - Ред.), проведено логістичну підготовку та підготовку шляхів, активізовано розвідку на тих чи інших напрямках», - зазначив генерал-лейтенант.

 

Він підтвердив, що ЗСУ відпрацьовують певні плани та готові адекватно реагувати на загрози.

 

«Дійсно, у порівнянні з російською армією у нас не той рівень могутності, але постояти за себе ми зможемо і завдати великих втрат також. Тож, на мою думку, Росія нині знову намагається вирішити свої питання на світовому рівні шляхом погроз Україні», - додав пан Павлюк.

 

Відповідаючи на запитання, чи достатньо на Донбасі сил для того, щоб зупинити наступ на цьому напрямку, командувач ООС відповів:

 

«Я вам так скажу: сил угрупувань ОРДЛО і Росії недостатньо для проведення ефективного наступу. Для результативного наступу на ефективну оборону потрібне співвідношення сил шість до одного - такої переваги у них немає. Тобто ми можемо дієво оборонятись».

 

Говорячи про проєкт "Стіна" на кордоні з РФ, командувач Об'єднаних сил ЗСУ зазначив:

 

«В умовах агресії такі споруди не мають жодного значення - вони не є серйозною перешкодою для руху військ. Побудувати стіну? Все одно вона буде прорвана, розбита на тому чи іншому напрямку. Враховуючи стан економіки України, мені здається, краще витратити ці кошти на переоснащення збройних сил».

 

Олександр Павлюк також наголосив, що Україна не надто розраховує на допомогу Заходу.

 

«Якщо реалістично дивитися на стан речей, ми сподіваємося лише на себе. Було б дуже непогано, якби нам допомагали хоча б зброєю. Ми дуже вдячні за допомогу, яка вже надається. Вона суттєво покращила наше становище - особливо це стосується артилерійської розвідки, забезпечення засобами зв'язку, приладами нічного бачення. Проте завдяки партії Javelin проблема не вирішиться. Те, що нам критично потрібно, ми озвучували - всі наші партнери це знають», - додав генерал-лейтенант.

 

За його словами, насамперед йдеться про протиракетну систему, систему протиповітряної оборони.

 

«Адже без масового застосування авіації і крилатих ракет Росії буде дуже складно здійснити свої плани. Якщо створити потужний повітряний щит, перспективи агресії будуть сумнівні», - стверджує пан Павлюк.

 

Також, на його думку, росіяни можуть спробувати відрізати частину українського війська, а потім його поетапно знищити. Причина: пряма атака несе для росіян ризик величезних втрат.

 

«Йти в лоб - це для них дуже небезпечно, це величезні втрати з їхнього боку, тому, як один із варіантів, ми розглядаємо це охоплення, відрізання нас від основної частини, а потім спроба поетапного знищення», - розказав він.

 

За словами командувача ООС, цей варіант враховують та посилюють відповідні напрямки.

 

«Загроза йде протягом 8 років. Починаючи з 14-го року ми це не виключаємо. Це війна, це Росія. Від Росії можна чекати будь-який розвиток ситуації будь-якої хвилини. Можливо, логічно нічим не підтриманий і неадекватний», - констатував Павлюк.

 

І наголосив, що в України готові плани оборонної та контрнаступальної операцій на випадок ескалації війни на Донбасі.

 

«Ми чудово розуміємо, хто перед нами. Прекрасно розуміємо те, як Росія веде війну. Ми готові до ескалації, готові до нового витка бойових дій. Крім стабілізаційної операції, у нас готова оборонна операція, по можливості проведемо і контрнаступальну операцію. Війська до цього готові», - підсумував генерал-лейтенант.

 

Як повідомляла «УМ», МЗС Росії заявило, що Північноатлантичний Альянс нібито «підштовхує Київ до агресивних кроків».