Судно «Донбас» у Азовському морі викликало істерію ФСБ і російських пропагандистів

11:07, 10.12.2021
Судно «Донбас» у Азовському морі викликало істерію ФСБ і російських пропагандистів

Пошуково-рятувальне судно «Донбас» налякало окупантів. (Фото Міноборони)

Пошуково-рятувальне судно ВМС Збройних Сил України «Донбас», яке проводило патрулювання і не заходило у чутливі зони Азовського моря, викликало неабияку істерію російських спецслужб і пропагандистів Кремля на телебаченні в ніч на п’ятницю.

 

Тоді як, за даними Міноборони України, корабель лише виконував завдання у своїх територіальних водах.

 

Як повідомляє Україна молода, такою була відповідь Міноборони на звинувачення ФСБ Росії.

 

«Чергові інформаційні вкиди з боку Росії. Судно "Донбас" виконує завдання в українських територіальних водах. Азовське море - це акваторія спільного користування. Спецслужби побачили загрозу з боку пошуково-рятувального судна», - наголосили у оборонному відомстві.

 

При цьому, міністр оборони України Олексій резніков спростував  дезінформацію російських спецслужб про судно «Донбас», які заявляли, що український корабель рухається до Керченської протоки і "загрожує мореплаванню".

 

«Дуже дивно, що російські спецслужби побачили загрозу з боку пошуково-рятувального судна - судна без зброї, в той час коли кораблі ФСБ постійно знаходяться на відстані 2 кілометрів від Маріуполя та Бердянська. Російські кораблі озброєні гарматами 30 мм.

 

В цілому ж - Азовське море - це акваторія спільного користування, ми там знаходимось на законних підставах. Те, що вони подають відстань 18 миль (30 км) за небезпеку для них, говорить лише про чергові маніпуляції», - наголосив міністр оборони.

 

Наразі "Донбас" повернувся на базу.

 

Журналіст Петро Шуклінов написав з цього приводу: «Беззбройне українське судно пропливло в районі Керченської протоки (30 км до позицій окупантів). Проходити протоку мети не було. Але ФСБ підняла все, що тільки змогла. У небо – літаки, протоку перекрили, нагнали бойових кораблів. Виступили із гучною заявою про мало не підготовку до вторгнення.

 

Декілька годин російські пропагандисти носилися в паніці. Симоньян навіть написала: “Началось, что ли? Матушка, не подведи”. Соловйов включив стрім і опитує інших пропагандистів, як розвиватиметься наступ, хто кого, коли танки в Києві? Ось-ось почнеться третя світова війна – “через провокацію Америки”.

 

А український корабель тим часом спокійно завершив патрулювання та продовжив свою звичну роботу в Азовському морі. Ми зателефонували міністру оборони, зв’язалися зі спецслужбами – штурм Москви поки що не планується».

 

Зауважимо, що раніше ФСБ Росії заявило, що нібито український військовий корабель "Донбас" знаходиться у безпосередній близькості від Керченської протоки і "створює загрозу безпеці мореплавання".

 

Мовляв, у четвер вранці корабель "Донбас" ВМС України знявся з рейду порту Маріуполь і вирушив у напрямку Керченської протоки. А "заявок" Україна нібито не подавала.

 

Як повідомляла "УМ", Пентагон готовий забезпечити Україну всім необхідним для того, щоб вона мала змогу захищати свою територію від агресії Росії.