Злочини режиму Януковича: ДБР завершило досудове 8-річне розслідування

14:48, 17.11.2021
Злочини режиму Януковича: ДБР завершило досудове 8-річне розслідування

Янукович і його поплічники мають відповісти за злочини проти євромайданівців. (facebook.com/EuroMaydan)

Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо злочинів на Майдані у лютому 2014 року, вчинених вищими посадовими особами держави під керівництвом колишнього президента Віктора Януковича.

 

Як інформує УМ, про це 17 листопада повідомила пресслужба відомства.

 

Зазначається, що правоохоронці протягом восьми років слідства зібрали понад 1,5 тисячі томів доказів щодо злочинної групи Януковича. До її складу входили:

 

міністр оборони; голова Служби безпеки України та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру;

міністр внутрішніх справ України та його заступник; начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС України;

тимчасовий виконувач обов’язків начальника Головного управління МВС України в м. Києві; заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в м. Києві;

командир ПМОП «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві.

 

Усі зазначені особи підозрюються у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень під час масових акцій протесту, які проходили у центрі Києва з 18 до 20 лютого 2014 року.

 

Це зокрема, вчинення терористичного акту з метою залякування населення, що призвело до настання тяжких наслідків та загибелі людей; спричинення учасникам акцій протесту тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, умисних вбивств та замахів на умисні вбивства з використанням вогнепальної зброї та спецзасобів; перевищення влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням зброї та спеціальних засобів і спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним та громадським інтересам, інтересам юридичних осіб; незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

 

Встановлено, що через дії цієї організованої злочинної групи лише за три дні загинуло 76 громадян та понад 800 дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, зазначили у ДБР.

 

Після ознайомлення з матеріалами справи стороною захисту обвинувальний акт направлять до суду.

 

 

Нагадаємо, що 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно засудив експрезидента Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни.

 

Водночас Януковича визнали невинним за обвинуваченням у порушенні територіальної цілісності України.

 

Суд також постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн та залишити без зміни накладений у межах провадження арешт на майно.

 

Згідно з вироком суду, строк відбування покарання Януковичу буде відраховуватися з часу його затримання.

 

Захист Януковича подав апеляції на вирок у справі щодо держзради.

 

2 жовтня минулого року Апеляційний суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про держзраду.

 

Як повідомляла УМ, слідчі ДБР та Офіс генпрокурора повідомили про зміну підозр та нові підозри девʼятьом членам організованої злочинної групи експрезидента України Віктора Януковича, які допомагали йому залишитись при владі, придушуючи протести на Майдані.