РНБО застосує санкції щодо нових власників літаків Козака і Медведчука – Баканов

22:40, 10.11.2021
РНБО застосує санкції щодо нових власників літаків Козака і Медведчука – Баканов

Голова СБУ Іван Баканов вважає, що підсанкційні літаки не зможуть уникнути покарання. (Фото СБУ)

Служба безпеки України рекомендувала РНБО застосувати санкції відносно нових власників літаків, які раніше були пов’язані з компанією «JET4U S.R.L.» і літали в Російську Федерацію.

 

Саме ці літаки обслуговував молдавський оператор чартерних рейсів JET4U, ними користувалися нардепи Віктор Медведчук і Тарас Козак, які нині перебувають під санкціями.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова СБУ Іван Баканов на брифінгу у середу.

 

За його словами, у січні 2021 року РНБО ввела санкції проти JET4U, але вже зафіксовано спроби обійти ці обмеження.

 

«На момент прийняття рішення про санкції чотири повітряні судна перебували за межами України, а один літак, який використовував Медведчук, знаходився в аеропорту «Жуляни». Там він знаходиться і зараз. Згодом бенефеціари суден почали міняти власників і обслуговуючі компанії», - зазначив голова СБУ.

 

Також Баканов наголосив, що ще в лютому СБУ запропонувала оновити санкції, застосувавши їх вже до нових власників-нерезидентів. Новий пакет обмежень стосувався ряду компаній з Британських Віргінських островів.

 

«Але на цьому підсанкційні суб'єкти не зупинилися. Ми фіксуємо спроби змінити власників, обслуговуючі компанії і бортові номери. І таким чином обійти санкції. Але я не думаю, що ці юридичні виверти дадуть свій результат», - зазначив голова СБУ.

 

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що санкції введено проти літаків, які на сьогодні експлуатуються в США.

 

Як повідомляла «УМ», раніше у Кремлі підтвердили, що Віктор Медведчук регулярно бачився із Володимиром Путіним, а журналісти довідалися, що він літав до Росії чартерними літаками.

 

Нині ж підозрюваний у державній зраді Віктор Медведчук перебуває під домашнім арештом.