У ООН обурені легалізацією вигнання мігрантів у Польщі

12:19, 16.10.2021
У ООН обурені легалізацією вигнання мігрантів у Польщі

Польські прикордонники і поліцейські затримують нелегальних мігрантів ледь не щодня. (facebook.com/STRAZGRANICZNA)

Новий закон Польщі про вигнання мігрантів, ухвалений нижньою палатою польського парламенту під час голосування в четвер, суперечить міжнародному праву.

 

Відтак, Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) заявляє про глибоке занепокоєння тим, що ухвалений у Польщі закон підриває фундаментальне право притулку, закріплене в міжнародному та європейському законодавстві.

 

Як передає Україна молода, про це написала представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Польщі Крістін Гоєр у Твіттер.

 

«Закон, ухвалений Польщею нібито у відповідь на ситуацію на кордоні Євросоюзу з Білоруссю, суперечить міжнародному праву та законодавству ЄС і лише посилить страждання людей, змушених тікати», - написала пані Гоєр.

 

За її словами, новий закон суперечить, зокрема, Конвенції про статус біженців 1951 року, в якій чітко йдеться про те, що особи, які шукають притулку, не повинні каратися за незаконний перетин кордону.

 

«Незаконний перетин кордону не звільняє держави від міжнародних зобов'язань, що стосуються права притулку», - наголосила представник ООН.

 

Агентство ООН у справах біженців нагадує, що прохачі притулку, біженці та мігранти ніколи не повинні використовуватися державами для досягнення політичних цілей.

 

Воно "визнає проблеми, з якими зіткнулася Польща", і висловило готовність тісно співпрацювати з владою країни для пошуку шляхів виходу з міграційної кризи.

 

Зауважимо, що нижня палата польського парламенту під час голосування в четвер підтримала ініціативу уряду з будівництва на зовнішньому кордоні Польщі з ЄС (лінія кордону з Росією, Білоруссю й Україною) добре обладнаного загородження.

 

А також польські депутати проголосували за легалізацію вигнання мігрантів на кордоні.

 

На початку вересня Польща запровадила надзвичайний стан у населених пунктах поблизу кордону з Білоруссю, який діятиме до кінця листопада.

 

Варшава також розгорнула на кордоні з РБ загородження з колючого дроту за прикладом країн Балтії. Втім, польські прикордонники не раз фіксували, як нелегальні мігранти знищують загородження, іноді за підтримки білоруських служб.

 

Щодня польсько-білоруський кордон намагаються перетнути кілька нелегальних мігрантів з Близького Сходу і країн Африки. Варшава звинувачує Мінськ у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні.