Експрем’єрка Данії написала у мемуарах про домагання експрезидента Франції

16:11, 05.10.2021
Експрем’єрка Данії написала у мемуарах про домагання  експрезидента Франції

Гелле Торнінг-Шмідт написала мемуари. (facebook.com/hellethorningschmidt)

Колишня прем'єр-міністр Данії Гелле Торнінг-Шмідт закидає нині покійному колишньому президенту Франції Валері Жискару д'Естену непристойну поведінку і  домагання.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в уривках її мемуарів, опублікованих данською пресою, передає The Local.

 

"Жискар д’Естен, що сидів біля мене, схопив мене за стегно під столом. Це було абсолютно божевільно. Я запитала себе, що відбувається, пересіла і все закінчилося", – написала у своїй книзі колишня лідерка соціал-демократів.

 

За її словами, того дня вона зустрілася з експрезидентом Франції за вечерею у посольстві Франції у Копенгагені. Ц е було у 2002 чи 2003 роках.

 

В той час пані Торнінг-Шмідт брала участь у заходах органу, створеного для розробки проєкту конституції ЄС, який очолював колишній лідер Франції, що помер у грудні минулого року.

 

"У наші дні це було б розцінено як сексуальне домагання. Тоді так не було. Це був інший час, але я сприйняла це як недоречний жест, ситуація мене дуже розлютила", – сказала Торнінг-Шмідт.

 

Як пише видання, зараз їй 54 роки, вона була першою жінкою, яка очолила уряд Данії у 2011-2015 роках.

 

Торнінг-Шмідт очолювала соціал-демократичну партію в 2005-2015 роках після кар'єри в Брюсселі, а після звільнення з уряду керувала групою допомоги Save the Children у 2016-2018 роках.

 

Нова книга Торнінг-Шмідт йде слідами попередніх викриттів, що вибухнули під гаслом #МeТoo, пише видання.

 

Раніше німецька журналістка громадського мовника WDR Енн-Кетрін Штраке також звинуватила у домаганнях Жискара д’Естена. У скарзі, поданій минулого року, вона зазначила, що він тричі торкався її сідниць під час інтерв'ю у своєму паризькому офісі.

 

Валері Жискар д'Естен з 1974 по 1981 роки був президентом Французької республіки. Він помер 2 грудня 2020 року у віці 94 років через ускладнення, пов'язані з COVID-19.