Прапор України з титану відправлять на Місяць

08:41, 18.09.2021
Прапор України з титану відправлять на Місяць

Старт місії заплановано на весну 2022 року. Цей політ є першою місією на супутник Землі за участю України. (Фото: ukroboronprom.com.ua)

Місія українсько-британської компанії Spacebit  планує доставити прапор України на Місяць.

 

Старт місії заплановано на весну 2022 року. Цей політ є першою місією на супутник Землі за участю України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Укроборонпром.

 

За словами засновника і виконавчого директора компанії Spacebit Павла Танасюка, який є етнічним українцем, доставка прапора нашої держави на супутник Землі стане символічним кроком і буде означати повернення України в ролі однієї з провідних країн у вивченні космосу.

 

"Для нас велика честь бути тією командою, завдяки якій прапор України вперше в історії з'явиться на поверхні Місяця і яка здійснить першу українську місію на супутник Землі", - наголосив пан Танасюк.

 

За його словами, прапор України, який відправлять в космос, надрукований на 3D-принтері з українського титану.

 

Під час виготовлення українського стягу була використана спеціальна технологія "зеленого", або безвідходного виробництва.

 

 

В "Укроборонпромі" зазначають, що насамперед на Місяць відправлять обладнання для дослідження грунту, випробування технології відбору зразків, збору інформації про теплові властивості і магнітне поле тощо.

 

Спочатку вантаж потрапить в кратер Lacus Mortis на ближній стороні Місяця, а після - в темну пляму Oceanus Procellarum на поверхні небесного тіла, яка цікавить науковців.

 

Датчики, вироблені на українських підприємствах, будуть збирати інформацію про радіаційний фон, а спеціальна камера буде транслювати відеострім з поверхні. Всі отримані дані будуть доступні вітчизняним ученим для розвитку космічних програм.

 

ВАТ «Меридіан» ім. С.П. Корольова, яке входить до складу Укроборонпрому, долучилося до вітчизняної частини космічної місії на Місяць, яку реалізує британська компанія Spacebit у партнерстві з підприємствами з різних країн світу.

 

За словами директорки з розвитку «Меридіану» Ольги Руденко, у випробувальній лабораторії підприємства перевірятимуть обладнання, яке використають на Місяці, на кліматичні та механічні стреси. А завдяки унікальній «гарячій камері» з джерелами іонізуючого випромінювання потужністю до 13 ступеня ці прилади та устаткування випробують на радіаційну стійкість і радіаційне старіння.

 

«Також ми приступаємо до виготовлення надлегких і надміцних механічних конструкцій для обладнання місяцеходу, який вже за рік почне обстеження поверхні супутника Землі. Ми отримаємо можливість доторкнутись до майбутнього та спостерігати, як продукція нашого підприємства допомагає підкорювати космос», – розповідає пані Ольга.

 

Як повідомляла «УМ», місія є частиною програми NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) – комерційної програми обслуговування вантажів на місяці.