Байден і Зеленський говорили дві години в Овальному кабінеті про газ, реформи і зброю

00:40, 02.09.2021
Байден і Зеленський говорили дві години в Овальному кабінеті про газ, реформи і зброю

Володимир Зеленський і Джозеф Байден у Білому домі. (Фото Офісу президента)

Зустріч президентів США і України – Джозефа Байдена і Володимира Зеленського в Овальному кабінеті Білого дому у Вашингтоні тривала близько двох годин і завершилася ближче до півночі за київським часом.

 

Зокрема, Зеленський залишив резиденцію президента США близько 23.15 у середу.

 

Тоді як президент України прибув на зустріч о 21.00.

 

Як повідомляє Україна молода, про окремі деталі зустрічі інформує Офіс президента в ніч на четвер.

 

 

Спілкування із ЗМІ не було запланованим.

 

Спочатку лідери країн зробили короткі заяви для преси, після чого пішли на закриті від ЗМІ переговори.

 

За словами Зеленського, пріоритетними для обговорення під час зустрічі є безпекові питання. Зокрема, про безпеку на Донбасі, в окупованому Криму, в Чорноморсько-Азовському регіоні та про енергетичну безпеку України та Європи.

 

При цьому, Зеленський публічно попросив Байдена вплинути на Росію заради звільнення українських полонених та політв'язнів. Адже перед тим українська делегація передала в Білий дім список із 450 осіб.

 

«Дуже чутливе питання. Ми сьогодні зранку передали Вашій команді, пане президенте, список всіх полонених України, ми їх підготували, ці списки – людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, в Росії, Москві. Їх біля 450 людей. Яку роль, яку допомогу можуть надати Сполучені Штати?», - сказав президент України.

 

Під час переговорів  Україна і США зробили спільну заяву про активізацію роботи Комісії стратегічного партнерства, заклик до Росії припинити агресію, підтвердження надання безпекової допомоги Києву та співпрацю у секторі оборони. 

 

Так, Сполучені Штати планують виділити Україні до кінця 2021 року 463 мільйони доларів на втілення реформ.

 

 

Також вказується, що США обіцяють і надалі працювати разом із Україною для притягнення Москви до відповідальності за її агресію. Вашингтон, як і раніше, висловлює непохитну підтримку цілісності та суверенітету України.

 

США також підтримують зусилля України у Кримській платформі щодо відновленню контролю над окупованою територією та закликають Росію припинити вогонь на сході нашої держави.

 

Сполучені Штати також підтвердили надання нового пакету безпекової допомоги в обсязі 60 мільйонів доларів, що включає бронебійні системи "Джавелін" та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання, яке дасть змогу Україні більш ефективно захищати себе від російської агресії.

 

Офіційний Вашингтон підтвердив, що виступає проти газопроводу в обхід України "Північний потік – 2", який розглядає як загрозу для європейської енергетичної безпеки.

 

«Сполучені Штати мають намір продовжувати застосування передбачених законодавством заходів та енергетичної дипломатії… з метою збереження транзитної ролі та забезпечення безпеки поставок України у цей перехідний енергетичний період, а також недопущення використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї», - йдеться у спільній заяві.