Іловайська трагедія: Венедіктова каже про очевидну провину воєнної машини РФ

09:31, 30.08.2021
Іловайська трагедія: Венедіктова каже про очевидну провину воєнної машини РФ

Ірина Венедіктова запевняє, що винні в Іловайській трагедії "будуть жорстко і нещадно покарані за скоєне". (Фото Офісу генпрокурора)

Генпрокурорка Ірина Венедіктова вважає, що провина російської військової машини в Іловайській трагедії є очевидною.

 

Утім, відповідальність українських керівних осіб все ще є предметом розслідування.

 

За її словами, винні в Іловайській трагедії "будуть жорстко і нещадно покарані за скоєне".

 

Як інформує Україна молода, про це Венедіктова сказала у спеціальному випуску програми "Право на владу" на 1+1.

 

"У матерів загиблих бійців, які нас дивляться, серця стискаються не лише від болю, але й від надії. Я —  генеральний прокурор, мені не можна розмірковувати політичними гаслами. Я буду говорити, де в мене є достатньо підстав, і не звинувачуватиму там, де цих підстав нема. Я хочу дати результат, а не виправдовуватися від імені правоохоронної системи, чому його немає", — зазначила очільниця Офісу генпрокурора.

 

І додала, що на Різницькій активізували зусилля з розслідування справи.

 

«Але я розумію, чому вона не розслідувалася так інтенсивно за каденції п’ятого президента. Я не маю права казати, що звинувачую п’ятого президента (Петра Порошенка - Ред.). Я лише констатую факти: політична і військова машини РФ очевидно винні. Чи винні представники української влади — зараз стверджувати передчасно", — сказала генпрокурорка.

 

Вона також повідомила, що у цій справі відкрите велике кримінальне провадження за фактом розв’язання і ведення агресивної війни РФ проти України. Іловайська трагедія йде окремим епізодом.

 

Є два напрямки:

 

Вчинення РФ планування, розв’язання та ведення війни.

Дотримання керівництвом АТО керівних документів під час бойової операції в районі Іловайська та виходу з оточення, а також неналежне виконання ними своїх обов’язків.

 

Загалом було проведено 900 допитів, 1670 документів вилучено та досліджено.

 

Перша експертиза була призначена у 2014 році і виконана у 2015 році. 

 

"Було поставлене питання: "Чи відповідали дії командирів і начальників документам. Відповідь: керівник АТО, начальник штабу АТО, керівник сектору під час планування операції в районі Іловайська допустили низку порушень керівних документів. Але ці порушення не призвели до тяжких наслідків", — розповіла Венедіктова.

 

Друга експертиза була призначена у 2015 році і завершена у 2016 році.

 

"Відповідь: по особах такий же висновок. По умовах, які сприяли, додано низький рівень боєготовності та боєздатності ЗСУ, факти дезертирства та невиконання наказів, окремі помилки керівництва АТО, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку", — говорить генпрокурорка.

 

У липні минулого року призначена третя експертиза. Її результати з’являться скоро.

 

Пані Венедіктова запевнила, що слідчі дії та допити у цій справі обов’язково триватимуть, а будь-яке притягнення до відповідальності буде лише після достатньої кількості доказів.

 

Генеральна прокурорка також розповіла, чому не розсекретили всі документи по Іловайській трагедії:

 

"Як тільки ми почнемо розсекречувати, як тільки Генштаб нам дасть (ці матеріали — Ред.), ми будемо викладати. Там дійсно 70 томів. Ми нічого приховувати не будемо. Наступна дискусія точно буде (базуватися — Ред.) на матеріалах. Дедлайн — я не можу відповідати за Генштаб. Але я погоджуюсь — треба розсекречувати".

 

Як повідомляла «УМ», напередодні в Україні вшанували полеглих захисників України, зокрема, й тих, які загинули під Іловайськом.