Закон про мову визнано конституційним

17:51, 14.07.2021
Закон про мову визнано конституційним

Конституційна Феміда винесла остаточний вердикт щодо закону про мову. (Фото КСУ)

Велика палата Конституційного суду 14 липня визнала конституційним закон про мову.

 

Як інформує УМ, про це повідомило обізнане джерело в суді.

 

«Велика палата визнала конституційним закон про мову», - сказав співрозмовник.

 

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання суду в середу.

 

 
Повний текст рішення і більше інформації у КС пообіцяли надати 15 липня. 
 
 
Велика палата Конституційного суду України з 10-ї ранку розглядала справу за конституційним поданням 51 народного депутата щодо відповідності Конституції України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".
 
 
На винесення рішення за цим поданням у КС пішов рік.
 
 
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь привітав рішення Конституційного Суду про конституційність закону про фукнціонування української.
 

Нагадаємо, що Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

 

16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

 

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

 

Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

 

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

 

Закон про мову оскаржується у Конституційному суді. 21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону.

 

7 липня 2020 року Велика палата КСУ розпочала розгляд справи про конституційність закону про мову.

 

Один з авторів подання, народний депутат 7-8-го скликань від «Опозиційного блоку» Олександр Долженков на засіданні заявив, що закон був ухвалений із порушенням процедури, а також, нібито, дискримінує нацменшини.