Опозиціонер Дмитро Гудков переїхав до Києва через загрозу арешту в РФ

00:08, 07.06.2021
Опозиціонер Дмитро Гудков переїхав до Києва через загрозу арешту в РФ

Дмитро Гудков вітає на волі рідну тітку Ірину Єрмілову, з якою фігурує в одній справі. (Фото з ФБ-сторінки Дмитра Гудкова)

Російський опозиційний політик, ексдепутат Держдуми Дмитро Гудков, який свого часу відмовився голосувати за анексію Криму Росією, вже приїхав до Києва після термінового виїзду з Росії, де йому загрожував арешт в рамках відкритої кримінальної справи.

 

Як повідомляє Україна молода, про свій приїзд до Києва сам Дмитро Гудков написав у соцмережах в ніч на понеділок.

 

За його словами, кілька близьких джерел із оточення адміністрації президента Росії повідомили йому: якщо він не залишить країну, то кримінальну справу продовжать аж до арешту.

 

«Якщо залишуся, дана санкція вирішити питання Гудкова будь-яким способом», – написав політик, підкресливши, що вважає справу, порушену проти нього, «висмоктаною з пальця» з метою не допустити опозиціонера до виборів в Держдуму Росії і «видавити з країни як мінімум до дня голосування».

 

«Сподіваюся, що з моїм від’їздом завзятість жандармів знизиться. Моє рішення підтримане рідними і близькими мені людьми, на адресу яких також надійшла серйозна інформація про загрози та ризики», – додав пан Гудков, не уточнивши, на який термін він приїхав до України.

 

Зауважимо, що 1 червня Гудкова затримали після обшуків, які пройшли відразу за десятьма адресами, до яких мають відношення він і його близькі. Політику присвоїли статус підозрюваного в справі, порушеній за статтею «заподіяння матеріальної шкоди в особливо великому розмірі шляхом зловживання довірою». У цій же справі проходить рідна тітка політика Ірина Єрмілова.

 

Пізніше суд обрав для Єрмілової запобіжний захід у вигляді заборони певних дій, а Гудкова поліція відпустила без звернення до суду під зобов’язання про явку до Головного слідчого управління МВС Росії.

 

Адвокати політика повідомляли, що його звинувачують у причетності до того, що фірма, яку очолювала Єрмілова, не сплатила за оренду приміщення у московській мерії понад один мільйон рублів. Йдеться про події 6-річної давності.

 

Гудков провину заперечує. Він також заявив, що більше не думає про вибори в Держдуму Росії, а думає про долю своєї тітки.

 

У той же час, адвокат Гудкова Михайло Бірюков повідомив "Інтерфаксу", що той виїхав з Росії на законних підставах: "Нічого не порушував, у нього не було ніякого запобіжного заходу, тільки зобов'язання про явку до слідчого. Тому він мав повне право перетнути кордон".

 

Адвокат додав, що слідчий не викликав Гудкова, а тому він не бачить підстав для оголошення політика в розшук або для обрання йому запобіжного заходу.

 

Минулого четверга кілька російських ЗМІ повідомили, що проти батька Дмитра Гудкова, колишнього депутата Держдуми Геннадія Гудкова, порушено кримінальну справу про незаконне придбання, передачу, збут і зберігання зброї. Нібито під час обшуків у Гудкова-старшого знайшли патрони і прострочений дозвіл на право зберігання й носіння нагородного пістолета Макарова.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Дмитро Гудков був головою Партії змін (2018-2020 рр.), депутат Держдуми VI скликання (2011-2016 рр).

 

Один з небагатьох депутатів, які не голосували за входження окупованого Криму до складу РФ.

 

На виборах в 2016 році балотувався в депутати Держдуми РФ VII скликання від партії "Яблуко" за одномандатним округом Москви, проте не набрав потрібних голосів. Колишній член партії "Справедлива Росія".