Зеленський планує винести законопроєкт про олігархів на референдум

22:59, 04.06.2021
Зеленський планує винести законопроєкт про олігархів на референдум

Питання деолігархізації обговорювалося під час засідання РНБО. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський планує, що якщо народні депутати провалять його законопроєкт «Про деолігархізацію», тоді він винесе питання про статус олігархів на всеукраїнський референдум.

 

Як повідомляє Україна молода, про це глава держави заявив у відеозверненні за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони у п’ятницю ввечері.

 

«Для тих, хто спробує розгойдати, переконати, переламати або домовитися з депутатами парламенту щодо цього закону, у мене буде одне запитання. Це запитання щодо статусів олігархів, яке буде винесено на всеукраїнський референдум. Це питання буде першим. А для когось, можливо, останнім», - сказав Зеленський.

 

За його словами, він не очікував, що в Україні стільки "експертів з деолігархізації", які чомусь "приховували ці свої знання" 30 років.

 

Мовляв, якби в Офісі президента про це знали, то запросили їх би до розробки, каже президент. Зеленський також подякував всім критикам закону, звинувативши їх в тому, що вони працюють на олігархів та є "глибоко в матеріалі".  Безпосередньо олігархам він порадив бути "прозорим бізнесом за сприяння держави, а не за рахунок держави, який фінансує благодійні проєкти, а не групку депутатів".

 

Глава держави також зазначив, що жоден з політиків, зокрема найвищого рівня, ніколи не порушував питання олігархів.

 

"Окремо хочу звернутися до роботодавців усіх цих незалежних експертів і критиків. Як акули бізнесу, ви повинні мати сильні відчуття. Дивно, що ви не відчуваєте, що країна змінилась і починає нову історію. За новими правилами. Навіть не так. Просто – за правилами", - зауважив Зеленський.

 

Водночас він наголосив, що законопроєкт про деолігархізацію є лише першим кроком, це створення фундаменту для протидії олігархічному впливу.

 

"Не можна володіти депутатами, міністрами й будь-якими іншими чиновниками. Цей законопроєкт – перше рішення за всі 30 років незалежності, яке демонструє наше ставлення до олігархічної системи. Він стверджує: так, в Україні є олігархи. Так, вони впливають на політику. І, так – цього більше не буде", - додав президент.

 

 

Як повідомляла «УМ», 2 червня Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про деолігархізацію. Положення документа передбачають встановлення ознак, за якими особу може бути віднесено до олігархів, і створення Реєстру олігархів.

 

Зокрема, такий статус набуватимуть особи, які відповідатимуть чотирьом критеріям: участь у політичному житті, вплив на ЗМІ, є кінцевим бенефіціарним власником монополії, підтверджена вартість активів особи перевищує один мільйон прожиткових мінімумів (це 2 млрд 270 млн).