Посол Мельник шкодує через блокування Німеччиною постачання зброї Україні

00:25, 03.06.2021
Посол Мельник шкодує через блокування Німеччиною постачання зброї Україні

Посол України у ФРН Андрій Мельник.

Посол України у ФРН Андрій Мельник заявив, що його країна шкодує через те, що Німеччина заблокувала постачання їй оборонного озброєння.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Мельник сказав в інтерв’ю німецькому військово-політичному журналу .LOYAL, текст якого опублікований на сайті посольства.

 

"Дуже шкода, що Німеччина стоїть осторонь та інсценує себе як такого собі "морального апостола". Ми б хотіли придбати сучасні німецькі військові системи, що належать до найкращих у світі. Але через політичний опортунізм це є неможливим, і це дуже прикро", - заявив дипломат.

 

На його думку, берлінське "табу на постачання зброї" має бути зламане.

 

"Так само, як і Ізраїль, Україна має повне право на самозахист. Йдеться ж про оборонну зброю. Німці постачають нам цінне обладнання у медичній сфері, а наші поранені військові проходять лікування у шпиталях Бундесверу. За все це ми дуже вдячні. Але підтримка нас – саме зараз - шляхом модернізації нашої оборони за допомогою нових військових систем повністю відповідала б німецьким інтересам", - сказав Мельник.

 

Інакше, на переконання дипломата, Німеччина сама себе ізолює і "позбудеться можливості впливати будь-які процеси".

 

Український посол також вказав на те, що "у британців стосовно цього інша думка, в принципі, як і в американців, турків та інших наших партнерів".

 

Окремо посол України в Німеччині прокоментував питання щодо можливого відновлення Україною статусу ядерної держави: "Тут я хотів би поки заспокоїти наших німецьких друзів – на даному етапі ця тема для нас не стоїть на порядку денному".

 

Водночас дипломат нагадав, що Німеччина, поряд з ядерними державами, чинила потужний політичний тиск на Україну одразу ж після здобуття нею незалежності, "щоб ми позбулися свого ядерного арсеналу".

 

"Тому також і Федеративна Республіка Німеччина несе особливу історичну відповідальність за збереження суверенітету України, і вона мусить нам допомогти якомога скоріше стати членом НАТО", - сказав Андрій Мельник.

 

Зауважимо, що згідно з даними онлайн-видання Merkur, останніми роками Німеччина практично не поставляла в Україну військове обладнання. Сума такого експорту становила у 2018 і 2019 роках відповідно по 2,1 млн євро, при цьому йшлося про спортивну і мисливську зброю. У 2019 році це відповідало 0,03 відсотка обсягу всіх постачань німецьких озброєнь за кордон, схвалених урядом ФРН.

 

Як повідомляла "УМ", у квітні офіційний Київ звернувся до Німеччини з проханням про постачання оборонних озброєнь для захисту свого Чорноморського узбережжя на тлі зростання напруженості на кордоні з Росією.
 
 
Йшлося, у першу чергу, про корвети, системи ПРО і засоби із розмінування.