Колишні політв'язні Кремля ініціюють зустріч із Зеленським

16:12, 29.05.2021
Колишні політв'язні Кремля ініціюють зустріч із Зеленським

Колишні політв’язні на Тарасовій горі у Каневі. (Фото з ФБ-сторінки Ахтема Чийгоза)

Колишні політв’язні Кремля ініціюють зустріч з президентом Володимиром Зеленським, з яким вони хочуть обговорити бачення проблеми звільнення українців – нинішніх політичних бранців Кремля з російських застінків.

 

Як інформує Україна молода, відповідну заяву колишні політв’язні оголосили на Тарасовій горі у Каневі в суботу, 29 травня.

 

Про деталі цієї заяви повідомив колишній політв’язень Кремля, а нині перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко у коментарі Укрінформу, де він раніше працював спецкороом.

 

"Шановний пане Президенте! Ми, колишні політв’язні Кремля, звертаємось до Вас із нагадуванням про українських громадян в російських колоніях та в’язницях, які позбавлені волі в ході російської агресії та окупації територій України. На окупованій частині Донбасу в руках російських маріонеток перебуває, за даними Омбудсмена, 48 військовополонених та 254 цивільних заручники", - йдеться в заяві.

 

 

Колишніх політбранців особливо турбує доля українців-кримчан, які за сфабрикованими справами «екстремістів», «терористів», «диверсантів» та «шпигунів» отримали тривалі терміни ув’язнення.

 

Таких налічується, за даними Омбудсмена, 109 осіб, більшість з яких - кримські татари. Вони, на жаль, сьогодні забуті владою.

 

Колишні політв’язні, об’єднані у Платформу за звільнення політичних в’язнів, підкреслюють, що на початку травня звернулися до держсекретаря США Ентоні Блінкена та трьох міністрів закордонних справ країн Бенілюксу з відкритими листами під час їхніх візитів до Києва.

 

Також до пана Блінкена звернувся репресований ФСБ РФ севастопольський журналіст Олексій Бессарабов («справа «диверсантів» Штибликова-Бессарабова-Дудки, вирок – 14 років колонії суворого режиму).

 

"Нас почули. Ми хочемо, щоб нас почули і Ви, пане Президенте", - йдеться в заяві.

 

Суть звернення і до Президента, і до зарубіжних партнерів України – одна й та ж: колишні політв’язні вимагають, щоб у контактах з Росією була поставлена чітка вимога безумовного звільнення українців-політичних бранців Кремля - для подальшого продовження переговорів на будь-яку тему. Спочатку – звільнення, потім - усе інше.

 

"Сьогодні ми тут, у Каневі, над Дніпром, на Тарасовій горі, звертаємось до Вас із вимогою консолідувати зусилля з нашими стратегічними партнерами задля звільнення кількасот громадян України. І не шляхом закулісних торгів та загляданням в очі російсько-імперському загарбникові, а відвертою і чесною позицією.

 

Ми хочемо зустрічі з Вами для означення нашого бачення проблеми звільнення українців - політичних бранців Кремля з російських застінків", - йдеться в заяві.

 

Зауважимо, що платформа "Звільнення в'язнів" є позапартійним об'єднанням і створена для захисту прав і звільнення усіх, хто позбавлений волі через політичні переслідування РФ на тимчасово окупованих територіях і всередині України.

 

Засновниками платформи є 16 колишніх політв'язнів, які в минулому були ув'язнені за свою боротьбу з російським режимом, зокрема Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Володимир Жемчугов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Євген Панов, Ісмаїл Рамазанов, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Ахтем Чийгоз, Олександр Шумков.